Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Terugblik voorzitterschap Martin Schulz

Martin Schulz en Jean-Claude Juncker - Photographer: Etienne Ansotte
Bron: © European Union, 2016

Bron: © European Union, 2016

Martin Schulz werd op 17 januari 2012 verkozen tot de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. De sociaaldemocraat volgde de Poolse christendemocraat Jerzy Buzek op, die de functie vanaf juli 2009 bekleedde. In 2014 werd Martin Schulz herkozen voor een tweede termijn. In november 2016 kondigde Schulz aan dat hij het Europees Parlement zou gaan verruilen voor de Duitse politiek.

Voordat Schulz voorzitter van het Europees Parlement was, was hij ruim 7 jaar fractievoorzitter van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten (S&D) in het Europees Parlement. Daarvoor had hij al veel ervaring als Europarlementariër opgedaan voor de Duitse SPD. Verder heeft Schulz gewerkt als boekhandelaar en zat hij in de gemeenteraad van Würselen, waar hij ook 10 jaar burgemeester was.

De voornaamste thema's die speelden tijdens Schulz' voorzitterschap waren onder andere: de Griekse schuldencrisis, onrust in de Arabische wereld, spanningen tussen de EU en Rusland, de vluchtelingencrisis en de internationale dreiging van terreur.

Schulz was als voorzitter controversiëler en dan zijn voorgangers, die soms minder 'zichtbaar' waren voor de buitenwereld. Hij was niet bang ongefilterd zijn persoonlijke mening te uiten, hetgeen hem regelmatig op kritiek kwam te staan.

Inhoud

1.

Relatie met Juncker

Met het aantreden van de Commissie Juncker en het aanvangen van de tweede termijn van Schulz als voorzitter van het Europees Parlement ontstond er een nieuwe verhouding tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement. De twee voorzitters werkten nauw samen rondom de tien prioriteiten die Juncker zich bij het aantreden van zijn Commissie had gesteld. Zo stelden zij zich samen ten doel zich in te zetten voor het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de EU en de VS.

Gaandeweg begon het Europees Parlement echter steeds meer een rol voor zichzelf op te eisen en zich onafhankelijker van de Commissie op te stellen. In 2016 stelde het Europees Parlement twee parlementaire enquêtecommissies in. Eén deed onderzoek naar de belastingontduiking en -ontwijking naar aanleiding van de Panama Papers. De andere commissie onderzoekt het dieselschandaal waar onder andere Volkswagen bij betrokken is.

2.

Brexit

Op 23 juni 2016 kozen de Britten er in een referendum ervoor om de EU te verlaten. Het Europees Parlement, waar de Britse UKIP van Nigel Farage al jaren zitting in had, tracht in de onderhandelingen over de scheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk haar invloed te laten gelden. Onder Schulz is Guy Verhofstadt, de voormalige Belgische minister-president, naar voren geschoven als onderhandelaar namens het Parlement.

3.

Turkije

In de nasleep van de couppoging in Turkije heeft het Europees Parlement zich expliciet uitgesproken tegen de de Turkse president Erdogan en diens hardhandige optreden tegen oppositieleden, journalisten, academici en kopstukken in het leger. Hij onderstreepte onder andere dat op deze manier het EU-lidmaatschap van Turkije 'effectief onmogelijk' lijkt.

In november 2016 raadde Schulz een EU-delegatie af naar Turkije te reizen. De Turkse regering had aangegeven dat de Nederlandse EU-rapporteur voor Turkije, Kati Piri, niet welkom was. Schulz liet de Turkse autoriteiten weten dat er in dat geval geen delegatie zou komen.

4.

Opvolger

Over de opvolging van Schulz wordt druk gespeculeerd, inmiddels hebben zich acht kandidaten gemeld voor de positie als parlementsvoorzitter. De eerste ronde van de verkiezing van de voorzitter vindt plaats op 17 januari 2017.

5.

Meer informatie

Bij het schrijven van dit artikel is gebruik gemaakt van de tussenbalans van het Europees Parlement door Michael Shackleton, bijzonder hoogleraar Europese Instituties aan Maastricht University, die is verschenen in de Hofvijver van 19 december 2016: