Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Haagsch College: Het Grote Debat College

Het was weken een gespreksthema op het Binnenhof. Wie mocht meedoen aan het debat van RTL? Deelname is doorslaggevend voor een goede uitslag. Afvallers zijn veroordeeld tot de tweede rang. Even leek het erop dat het debat niet doorging, maar dinsdag 14 februari 2017 maakte RTL Nieuws bekend dat het debat toch zou doorgaan!

De lijsttrekkers van het CDA, D66, GroenLinks, PvdA en de SP gingen deze avond met elkaar de strijd aan. Zij bereidden zich tot in de puntjes voor. Maar hoe doe je dat: jezelf klaarstomen voor een groot publiek optreden? Lars Duursma weet het als geen ander. De oud-wereldkampioen debatteren begeleidt CEO’s en politici om hun boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Samen met hem keken we op 26 februari 2017 naar het debat. Vooraf gaf hij een mini-college debatteren en vertelde ons de fijne kneepjes van het vak.

Tijdens de uitzending zagen we de lessen gelijk in de praktijk. Welke trucs gebruikten de politici? En viel het in de smaak bij het publiek? Lars gaf tussendoor en na afloop duiding op de uitspraken en debattechnieken van de lijsttrekkers.

Inhoud

1.

Video

2.

Factsheet

De redacties van Europa Nu en Parlement en Politiek hebben alle relevante informatie over dit onderwerp op een rij gezet in onderstaand factsheet.

3.

Meer informatie

Haagsch College is een initiatief van Newscollege waarbij het Montesquieu Instituut een van de partners is. Vanuit het hart van politiek Den Haag geven belangrijke hoofdrolspelers en de beste analisten colleges over de thema’s die het nieuws beheersen.

Hier vindt u een overzicht van de Haagsch College lezingen die reeds zijn geweest. Meer informatie over de aankomende colleges en de organisatie van het Haagsch College vindt u hier.