Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Pechtold: 'Liever uitruilen dan verwateren'

donderdag 10 augustus 2017, 11:54

DEN HAAG (PDC ) - De formatieonderhandelingen tussen D66 , ChristenUnie , VVD en CDA zijn gisteren hervat. Hoewel de fractieleiders en hun secondanten na een vakantie van drie weken weer fris aan de onderhandelingstafel aanschoven, hebben de onderhandelaars nog moeilijke onderwerpen te bespreken. Enkele principiële kwesties, zoals de kweek van embryo's en stervenshulp voor ouderen, zorgen ervoor dat met name D66 en de ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar staan.

D66-leider Alexander Pechtold vindt, net als ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers , dat over bepaalde zaken geen compromissen gesloten kunnen worden. Bij dergelijke problemen is "uitruilen" een mogelijke optie, zei Pechtold tegen de NOS. Met het sluiten van een waterig compromis over moeilijke onderwerpen schieten beide partijen immers niks op.

Gisteren is ook gesproken over de gaswinning in Groningen, de pensioenen en het ontslagrecht. Daartoe schoven ook de voorzitters van de VNO-NCW en de FNV bij het overleg aan.

Vandaag keren de formatieonderhandelaars weer terug naar de Stadshouderskamer aan het Binnenhof om verder te gaan met de besprekingen. De VVD is daarbij echter vanaf het middaguur op halve sterkte vertegenwoordigd. Premier Mark Rutte brengt vandaag en morgen namelijk een bezoek aan de Nederlandse NAVO-militairen in Litouwen, waardoor VVD-secondant Halbe Zijlstra in zijn eentje de onderhandelingen moet voeren.

Bron: NOS, Parool