Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Avond van het Politieke Boek, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

Kom naar de Avond van het Politieke Boek op woensdag 13 september 2017. Aan de vooravond van de uitreiking van de Prinsjesboekenprijs 2017 organiseert ProDemos samen met NRC een avond met de schrijvers van de drie genomineerde boeken. Voor de Prinsjesboekenprijs zijn dit jaar genomineerd: Ferdinand Grapperhaus: ‘Rafels aan de rechtsstaat’, Tom van der Meer: ‘Niet de kiezer is gek’ en Joost Vullings: ‘De kinderen van Pim’. De avond staat onder leiding van Mark Kranenburg (NRC).

De Avond van het Politieke Boek

De genomineerde schrijvers worden op de Avond van het Politieke Boek door een journalist bevraagd over henzelf en over de inhoud van hun boeken. Daarnaast vertelt juryvoorzitter van de Prinsjesboekenprijs Jan Schinkelshoek over de ‘oogst’ aan politieke boeken van het afgelopen jaar. De Avond van het Politieke Boek staat onder leiding van Mark Kranenburg (NRC).

Aanmelden

De Avond van het Politieke Boek is gratis toegankelijk en wordt gehouden op woensdag 13 september, van 20.00 tot 21.30 uur in de Studio achter het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1, in Den Haag.

Meld je aan voor de Avond van het Politieke boek via ons online reserveringssysteem.

Over de genomineerde auteurs en boeken

Joost Vullings: ‘De kinderen van Pim’

Vijftien jaar na de dood van Pim Fortuyn zocht Joost Vullings de oud-LPF-Kamerleden op om terug te blikken op die roerige periode. Wat was er zo bijzonder aan Fortuyn? Wat ging er fout? Welke rol speelden de media?

Joost Vullings (1970) studeerde politicologie en is sinds 2001 politiek verslaggever voor het NOS Radio 1 Journaal en voor NOS Met het Oog op Morgen. Hij is een regelmatige gast in talkshows en samen met Xander van der Wulp maker van de populaire FormatieVlogs.

“Het voordeel van Vullings’ aanpak is ook dat hij een completer beeld schetst van veel van de hoofd- en bijrolspelers van toen. Waar kwamen ze destijds vandaan? Wat is er na alle commotie van hen geworden?” (Trouw)

Ferdinand Grapperhaus: ‘Rafels aan de rechtsstaat’

Na een zoektocht die onder meer langs Montesquieu, het Nieuwe Testament en Paaseiland voert, beantwoordt de auteur de vraag of er nog een toekomst is voor de Nederlandse rechtsstaat en samenleving. Die ‘rafels’ van de rechtsstaat uit de titel slaan op de toenemende ongelijkheid, die de rechtsstaat met z’n belofte van vrijheid, gelijkheid en broederschap onderuit dreigen te halen.

foto: Christaan Krouwels

Ferdinand Grapperhaus (1959) is advocaat in Amsterdam, hoogleraar Europees arbeidsrecht in Maastricht, prominent CDA-lid en oud-lid van de SER.

“Advocaat en hoogleraar Ferdinand Grapperhaus schreef een hartenkreet over de toegenomen ongelijkheid in Nederland, een pamflet over de opkomst van het populisme en de risico’s die de rechtsstaat daardoor loopt” (NRC)

Tom van der Meer: ‘Niet de kiezer is gek’

Politicoloog en publicist Tom van der Meer dient in Niet de kiezer is gek David van Reybrouck, Thierry Baudet, Maarten van Rossem, Sybrand Buma, Edith Schippers, Bernard Wientjens, Alexander Pechtold en vele anderen van repliek. Hij breekt een lans voor de kiezer die steeds maar weer ten onrechte de schuld krijgt van het gebrek aan vertrouwen in de politiek en van wispelturig stemgedrag.

Tom van der Meer (1980) is hoogleraar Politicologie en doet onderzoek naar o.a. politiek vertrouwen, kiesgedrag, en het Nederlandse partijstelsel. Hij is co-directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek en mede-oprichter en -redacteur van weblog StukRoodVlees.nl.

Niet de kiezer is gek is een onmisbare, nuchtere aanvulling in het debat over onze democratie. Van der Meer gebruikt relevant cijfermateriaal, vervalt echter niet in droge opsommingen en is zich bewust van de zin en onzin van veel van de voorgestelde maatregelen die in het publieke debat worden voorgesteld.” (ThePostOnline.nl)

Over de Prinsjesboekenprijs

De Prinsjesboekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek. Dit jaar gebeurt dat voor de vijfde keer. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen.

De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. De Prinsjesboekenprijs wordt uitgereikt op vrijdag 15 september.

De jury van de Prinsjesboekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Sarah de Lange (universitair docent politieke wetenschappen aan de UvA) en Toof Brader (redacteur bij NOS Politiek24).

Eerdere winnaars van de Prinsjesboekenprijs waren: Mathieu Segers met Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden (2013), Piet de Rooy met Ons stipje op de waereldkaart (2014), Frank Westerman met De slag om Srebrenica (2015) en Weerbare democratie. De grenzen van de democratische tolerantie van Bastiaan Rijpkema (2016).

Over het Prinsjesfestival

De uitreiking van de Prinsjesboekenprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival in Den Haag, een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag. http://prinsjesfestival.nl/


Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...