Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: De Deal

Welke impact hebben vluchtelingendeals zoals de EU-Turkije deal? Om de 'stroom van migranten' te beperken, sluit de EU deals met 'veilige derde landen', zoals Turkije. Maar werken zulke deals wel? En voor wie werken die deals? Wat hebben we geleerd van de EU-Turkije deal? Op donderdag 14 december 2017 werd de documentaire 'De Deal' getoond in het Filmhuis Den Haag. Na afloop vond er een debat plaats met Bram van Ojik (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) en Marieke Mol (Taskforce Migratie van het ministerie van Buitenlandse Zaken). Oud-minister en voormalig VN-gezant Jan Pronk leidde het gesprek.


Inhoud

1.

'De Deal'

In de documentaire 'De Deal' worden verschillende personages gevolgd zoals de bedenker van de Turkije-deal, Gerald Knaus, mensen op Lesbos die proberen te helpen waar ze kunnen en vluchteling Ramy Qudmany, die na het sluiten van de Europese grenzen uit Syrië vluchtte om op tijd bij zijn stervende vader in Duitsland te kunnen zijn. De documentaire is geregisseerd door Eefje Blankevoort en Els van Driel.

2.

Het debat

Na afloop vond er een debat plaats met Bram van Ojik (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) en Marieke Mol (Taskforce Migratie van het ministerie van Buitenlandse Zaken) onder leiding van oud-minister en voormalig VN-gezant Jan Pronk.

3.

Film & Debat

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.