Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: So help me god

De documentaire 'So help me god' stond centraal tijdens Film & Debat op donderdag 15 maart 2018. De documentaire volgt de buitengewone, extravagante Anne Gruwez in haar dagelijkse leven als onderzoeksrechter in Brussel. Verbazing, hilariteit en ongemak wisselen elkaar af terwijl de kijker getuige is van haar onconventionele aanpak. Anne Gruwez is een in alle opzichten bijzondere verschijning, die geen blad voor de mond neemt en in haar contact met collega's en verdachten af en toe opvallend politiek incorrect uit de hoek kan komen.


Inhoud

1.

De film

Deze film van regisseurs Jean Libon en Yves Hinant registreert zonder interviews, commentaar of toegevoegde muziek wat er in het kantoor van Anne Gruwez en daarbuiten gebeurt. Dat de filmmakers toestemming hebben gekregen om dit alles vast te leggen, mag gezien de inhoud van de scènes opmerkelijk worden genoemd.

2.

Het debat

Na afloop van de documentaire was er een debat met Maria van de Schepop (president rechtbank Noord-Nederland) en Jan Hofdijk (van de organisatie Sociaal Verhaal en oud-advocaat) onder leiding van Eric Korsten.

3.

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van de reeks 'Democratie in Debat', een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.