Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: The King

Op donder­dag 18 oktober 2018 werd in de debat­reeks Democratie in Debat de documentaire 'The King' vertoond. Wat is de staat van Amerika? Is de Amerikaanse droom nog in leven? Dit zijn de vragen die werden gesteld aan de vooravond van de presidentiële verkiezingen van 2016, waaruit zakenman Donald Trump als winnaar uit de bus kon komen.


Inhoud

1.

De documentaire

In deze muzikale road-trip neemt regisseur Eugene Jarecki de kijker mee op een indrukwekkende reis door Amerika in een Rolls Royce uit 1963, ooit eigendom van The King of Rock ’n Roll Elvis Presley. De documentaire onderzoekt de staat van het land dat Presley achter zich liet. Een land dat, net als Elvis, jong, mooi en veelbelovend begon maar in de loop der tijd bezweek aan de vernietigende gevolgen van verslaving, geld en macht.

The King schetst een portret van de Amerikaanse droom in kritische tijden waarin volgens de makers de democratie op het spel staat. Regisseur Eugene Jarecki, tweevoudig Sundance Grand Jury winnaar, kocht voor de documentaire de klassieke Rolls Royce en bouwde deze om tot een klein podium waarin gasten plaats nemen voor muzikale optredens of politiek en cultureel commentaar. In de film komt een groep bekende Amerikanen aan het woord waaronder Alec Baldwin, Rosanne Cash, Chuck D, Emmylou Harris, Ethan Hawke, Van Jones, Mike Myers, Dan Rather en vele anderen.

2.

Het debat

Na afloop vond er een debat plaats met o.a. schrijver en journalist Arjen van Veelen.

3.

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.

 
Democratie in Debat