Baudet laat zich kennen

dinsdag 6 februari 2018, 16:36, analyse van Prof.Mr. Aalt Willem Heringa

Baudet ziet zich zelf graag als voorvechter van het vrije woord: zijn politieke partij heet dan ook Forum (een forum is ook gemeenlijk een plaats voor vrij debat) voor Democratie (en democratie en meningsvrijheid gaan nu eenmaal hand in hand). En dan toch aangifte doen tegen minister Ollongren als deze in een toespraak kritiek uit op Baudet en zijn partij. Dan laat je je toch wel erg kennen. Kritiek door anderen heet dan opeens demoniseren en smaad en laster. Dat sterkt velen natuurlijk in de overtuiging dat Baudet en zijn partij democratie en vrijheid van meningsuiting in eerste instantie zien als vooral voor zich zelf te gelden. Maar niet voor anderen. Kritiek door Baudet is dan democratie; kritiek op Baudet heet opeens laster.

Wie wind zaait zal storm oogsten; wie kritiek heeft op anderen moet niet vreemd staan te kijken dat die andere terugpraten. Voor mij laten Baudet en FvD zich wel erg kennen: eerst stoken op het schoolplein en als iemand anders dan terugroept gauw naar de meester lopen en klikken over het aangedane onrecht. O wee dus, als FvD en Baudet het ooit nog eens voor het zeggen krijgen: dan geldt de vrijheid van meningsuiting alleen nog maar voor hen, want kritiek van anderen op hem en zijn partij is daarna demonisering of smaad. Waar zien we dat nog meer?

En minstens even erg, want iedereen weet dat die aangifte natuurlijk niet serieus is bedoeld, is dat het strafrecht als politiek wapen wordt ingezet. En dat deze aangifte volstrekt kansloos is, maar wel weer aan Baudet de kans geeft om als het OM besluit niet tot vervolging over te gaan de PR campagne voort te zetten en bij het Hof een art. 12 Sv procedure te starten. En dat is gratis PR en onderdeel van de strategie: help ze pesten mij…! Laten we het strafrecht daar toch buiten laten en niet voor eigen politiek gewin misbruiken. Maar recht en rechtsstaat zijn bij hem in slechte handen, alles voor het eigen gewin en eigen doel.

Vroeger werd er wel eens gegrapt over landen die de naam democratie of democratisch in hun naam zetten, dat ze dat deden omdat ze dat vooral niet waren (de DDR, Duitse Democratische Republiek bij voorbeeld). Moeten we dat niet ook van Forum voor Democratie gaan vinden?