Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: The cleaners

Pictogrammen op een smartphone van bekende social media applicaties, zoals Twitter en Facebook
Bron: LoboStudioHamburg - Flickr

Propaganda of vrije nieuwsuiting? Internet is niet zo neutraal en democratisch als het pretendeert te zijn. Online gedrag bepaalt voor een groot deel wat er op ieders tijdlijn wordt getoond. Maar wie zijn de tienduizenden Filippijnse content moderators die bepalen wat er überhaupt op het web te zien is, zodat sociale media gezellig of op zijn minst geweldloos blijven?

Dagelijks oordeelt deze immense workforce over vele duizenden nieuw geplaatste video’s en afbeeldingen. In hun onthullende debuutdocumentaire The cleaners infiltreren makers Hans Block en Moritz Riesewieck in deze schaduwindustrie. Hoe groot is de invloed van deze geheimzinnige industrie?

1.

Praktische informatie

Datum: donderdag 17 mei, 19.00 uur

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191 Den Haag

2.

De film

The cleaners is de debuutdocumentaire van Hans Block en Moritz Riesewieck. Hooggeplaatste techexperts en (ex-)cleaners komen aan het woord over de noodzaak en de praktijk van deze schoonmaakacties. Uit gesprekken met kunstenaars en activisten die slachtoffer werden van dit kuisen, blijkt dat the cleaners wellicht de loop van de geschiedenis bijsturen.

3.

Het debat

Na afloop vindt er een debat plaats over de film. Sprekers worden te zijner tijd bekendgemaakt.

4.

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag , het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos .

Democratie in Debat