Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: The cleaners

Propaganda of vrije nieuwsuiting? Internet is niet zo neutraal en democratisch als het pretendeert te zijn. Online gedrag bepaalt voor een groot deel wat er op ieders tijdlijn wordt getoond. Maar wie zijn de tienduizenden Filippijnse content moderators die bepalen wat er überhaupt op het web te zien is, zodat sociale media gezellig of op zijn minst geweldloos blijven?

The cleaners werd getoond op donderdag 17 mei 2018. Na de film vond een debat plaats met Arno Lodder, hoogleraar internetrecht aan de VU Amsterdam en Astrid Oosenbrug, oud-kamerlid voor de PvdA. Het debat stond onder leiding van Jerome Scheltens.


Inhoud

1.

De film

The cleaners is de debuutdocumentaire van Hans Block en Moritz Riesewieck. Hooggeplaatste techexperts en (ex-)cleaners komen aan het woord over de noodzaak en de praktijk van deze schoonmaakacties. Uit gesprekken met kunstenaars en activisten die slachtoffer werden van dit kuisen, blijkt dat the cleaners wellicht de loop van de geschiedenis bijsturen.

2.

Het debat

Na afloop vond er een debat plaats over de film met Arno Lodder, hoogleraar internetrecht aan de VU Amsterdam en Astrid Oosenbrug, oud-kamerlid voor de PvdA.

3.

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.

Democratie in Debat