Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Uitreiking Thorbeckeprijs en Thorbeckelezing 2018, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

Orbáns Hongarije, Duda’s Polen, Erdogans Turkije, Poetins Rusland en Trumps Amerika zijn slechts voorbeelden van de opkomst van wat ook wel ‘illiberale democratieën’ worden genoemd: Landen waar autoritaire regeringen de rechtsstaat opzij zetten en eerlijke verkiezingen onder druk staan. Wat is de oorzaak van deze democratische terugval? Welke rol spelen burgers, politici, en media? Hoe komt het dat de Nederlandse democratie stand houdt? Of is de democratie Nederland toch niet zo vanzelfsprekend?

Politicoloog en schrijver Tom van der Meer spreekt op 13 november as. de Thorbeckelezing uit en geeft daarin zijn visie op deze ontwikkelingen onder de titel: ‘De nadagen van de democratie?’. Coreferent en politiek columnist bij NRC Handelsblad Tom-Jan Meeus zal hierop een kritische reactie geven, waarna ook u meedoet in de discussie.

Na de lezing vindt de uitreiking van de Thorbeckeprijs 2018 plaats. Wie wint na o.a. Frits Bolkestein, Joost Eerdmans, Femke Halsema, Alexander Pechtold en Kees van der Staaij deze prijs voor politieke welsprekendheid? De jury o.l.v. Charlotte Nijs (parlementair journalist SBS) met Tamar van den Dop (actrice), Splinter Chabot (JOVD), Carla van Baalen (Centrum voor Parlementaire Geschiedenis) en Peter van der Geer (Debat.NL) kiest uit een voorselectie de winnaar van deze felbegeerde prijs. De voorselectie bestaat uit Gert-Jan Segers, Jesse Klaver, Marianne Thieme, Lodewijk Asscher, Ronald van Raak en Martin Bosma. We sluiten de avond af met de traditionele Thorbecke borrel.

Praktische informatie

Inloop: 19:30

Start: 20:00

Einde: 22:15 (start borrel)

Tot vrijdag 9 november kunt u zich opgeven via het aanmeldingsformulier (‘Aanmelden’) op www.ver-thorbecke.nl


Inhoud

1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

2.

Meer over...