Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café: Leve de politieke beweging?

In de afgelopen jaren zijn politieke bewegingen in opmars. In Frankrijk kwam 'En Marche' op, in Italië de Vijfsterrenbeweging en in Nederland Forum voor Democratie. Zij noemen zichzelf allemaal een 'beweging' in plaats van een politieke partij. De populariteit van de meeste gevestigde partijen neemt af, maar GroenLinks trok in 2018 meer dan 5000 nieuwe leden. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt zijn partij echter ook een beweging. Is er een verband tussen het woord beweging en de populairiteit van GroenLinks en Forum voor Democratie?

Tijdens dit Politiek Café op 12 februari 2019 gingen de onderstaande sprekers in gesprek over de moderne politieke beweging. Zijn deze bewegingen ook daadwerkelijk anders dan politieke partijen? Of is het enkel een modewoord dat zorgt voor een andere toon?

René Cuperus, politiek analist bij de Volkskrant en verbonden aan het Clingendael Instituut, en Jeroen Postma, voorzitter van GroenLinks en docent aan de Erasmus Universiteit, namen deel aan het Politiek Café. Ook was de oprichter van 'Stem op een vrouw', Devika Partiman, aanwezig.

1.

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat