Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

CPG-directeur Carla van Baalen als ‘Onderzoeker in de klas’

Afgelopen week, op maandag 1 en donderdag 4 april, fietste CPG-directeur Carla van Baalen niet naar het vertrouwde Erasmusgebouw maar naar basisschool Het Octaaf, gelegen in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost. Zij verzorgde aldaar lessen in groep 8A en groep 8B.

Van Baalen deed mee aan het project van de Radboud Universiteit ‘Onderzoeker in de klas’, dat jaarlijks wordt georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt van de RU. De missie van het Wetenschapsknooppunt is onder meer ‘om de nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen’ te bevorderen.

Carla van Baalen liet de kinderen eerst zelf vragen aan haar stellen, om het even welke. Vervolgens vertelde zij over onderzoek doen op de universiteit in het algemeen (basisprincipes) en over haar eigen onderzoek in de Nederlandse parlementaire geschiedenis in het bijzonder. Emoties in de politiek - dat was het onderzoek waarop zij daarna dieper inging, onder andere aan de hand van filmbeelden die de emoties verdriet, woede en vrolijkheid van politici lieten zien.

En daarna gingen de kinderen zelf als parlementair historicus aan de slag. Het enthousiasme van de kinderen was groot! Van Baalen stond ervan te kijken hoe vaardig de kinderen onderzoeks- en opzoekvragen wisten te formuleren en met welke snelheid en slagvaardigheid ze erin slaagden informatie te vinden op - toch niet eenvoudige - websites als search.politicalmashup.nl, statengeneraaldigitaal.nl en parlement.com.