Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

EU-voorzittersdebat: Spitzenkandidaat Ska Keller (Groenen)

Ska Keller is één van de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie die op 15 mei deelneemt aan een live Eurovisiedebat in het Parlement in Brussel.

Over Keller

Naam: Ska Keller

Europese politieke partij: Europese Groene Partij (Groenen)

Nationaliteit: Duits

Leeftijd: 37

Carrière:

  • 2017 - medevoorzitter van de Groenen/EVA
  • 2009 - Parlementslid
  • 2010 - Master in Islamologie, Turkologie en Judaïstiek aan de Vrije Universiteit in Berlijn

Over het debat

Politieke partijen hebben kandidaten voorgesteld voor de voorzittersfunctie van de Europese Commissie voorafgaand aan de Europese verkiezingen.

De lijsttrekker die door de Raad is voorgedragen en die in staat is een meerderheid in het Parlement te behalen, wordt bij stemming in het Parlement gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie.

De lijsttrekkers worden soms aangeduid met de Duitse term Spitzenkandidaten. Dit systeem werd voor het eerst gebruikt in 2014 om de huidige Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te selecteren.

Het voorzittersdebat - EU-verkiezingen 2019, dat op 15 mei om 21.00 uur CET plaats vindt, is een gelegenheid om te ontdekken met welke onderwerpen de lijsttrekkers zich bezighouden.

Sommige politieke partijen hebben meer dan één lijsttrekker benoemd, maar slechts één enkele kandidaat voorgedragen om hen in het debat te vertegenwoordigen.

Het debat zal geleid worden door drie tv-moderators. De volgorde van de sprekers wordt bepaald middels een loting.

De Europese Groene Partij heeft twee lijsttrekkers benoemd. Naast Ska Keller, is ook de Nederlandse Bas Eickhout kandidaat. Eickhout studeerde Scheikunde en Milieuwetenschappen en werd daarna onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Sinds 2009 is hij lid van het Europees Parlement.

De Europese Groene Partij is afgestemd op de Groenen / EVA-fractie in het Parlement.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190418STO42641

Gecreëerd: 03-05-2019 - 11:05