Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Joop van den Berg, Johan van Oldenbarneveltlezing, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

Van Oldenbarnevelt en de Nederlandse Constitutie

De staatsvorming van Nederland is, dankzij Johan van Oldenbarnevelt, een zaak geweest van kleine stappen, meer als reactie op het gedrag van andere, grotere mogendheden dan een zaak van eigen initiatief, laat staan van eigen concepties. Het lijkt erop dat het werken aan de Nederlandse Constitutie vervolgens steeds een kwestie is geweest van kleine stapjes vooruit of achteruit, meer reagerend dan ondernemend. De uitzonderingen, zoals de mislukte Bataafse democratie (1796 - 1807) en de geslaagde hervorming van Thorbecke in 1848, bevestigen eerder de regel dan dat zij die ontkennen. Gaat het te ver dat allemaal aan Oldenbarnevelt toe te schrijven, of is hij wel degelijk onze ‘constitutionele leermeester’?

Prof. dr. Joop van den Berg is emeritus hoogleraar aan de universiteiten van Leiden (parlementaire geschiedenis) en Maastricht (parlementair stelsel) en fellow van het Montesquieu Instituut. Hij was van 1981 tot 1989 directeur van de Wiardi Beckman Stichting en van 1996 tot 2002 directievoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Naast zijn Leidse hoogleraarschap was hij van 1992 tot 1996 lid van de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid, waarvan het laatste jaar als fractievoorzitter.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt, medegrondlegger van onze onafhankelijke Staat, op 13 mei 1619 is vermoord. Om dit feit te herdenken organiseert de Johan van Oldenbarnevelt Stichting samen met haar sponsoren, waaronder de JVO-Academie, in Nieuwspoort onder de noemer JVO-400 een reeks van 8 spraakmakende lezingen over de actuele stand van de rechtstaat.

15:30 inloop met koffie

16:00 lezing

17:00 korte borrel met muziek intro

Toegang voor Poorters is 15 euro. Voor een regulier ticket betaalt u 25 euro. Hier kunt u uw toegangsticket bestellen.

Voor meer informatie kunt u mailen (jvoacademiestichting@gmail.com) of bellen naar (078) 614 24 08.


Inhoud

1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

2.

Meer over...