Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café: Heeft de Tweede Kamer versterking nodig?

Tweede Kamer tijdens Model European Parliament
Bron: © PDC

Doordat Tweede Kamerfracties de laatste jaren kleiner zijn geworden, hebben Tweede Kamerleden het steeds drukker gekregen. In september 2019 werd een motie van Rob Jetten (D66) aangenomen, waarin werd gesteld dat Tweede Kamerleden te weinig ondersteuning krijgen. In diezelfde maand verzamelden journalisten, lobbyisten en politieke wetenschappers handtekeningen voor een petitie genaamd 'Steun de Kamer, versterk onze democratie'. Ook zij maakten zich zorgen over de volle agenda's en beperkte middelen van Kamerleden, waardoor het goed functioneren van onze democratie in het geding zou komen.

Wat zijn de gevolgen van te drukke Kamerleden voor de representatieve democratie in Nederland? Kunnen Kamerleden hun werk wel goed uitvoeren en zo niet, hoe kan dit probleem aangepakt worden? Deze vragen stonden centraal tijdens het Politiek Café van 10 maart 2020. Te gast waren Tom Kunzler, een van de initatiefnemers van de bovenstaande petitie, en Bram van Ojik, Tweede Kamerlid van GroenLinks.

1.

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat