Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Afgelast: Film & Democratie: Nos Boneiru

Dit evenement is afgelast wegens maatregelen omtrent het coronavirus. De film Nos Boneiru kunt u wel zien, vanaf 17 december op Picl: ga naar Picl

 
Bonaire

Op donderdag 17 december 2020 vertoont Film & Democratie Nos Boneiru, een documentaire die laat zien hoe met name jonge Bonairianen strijden voor hun toekomst, om armoede en werkloosheid te overwinnen.

Op TienTienTien, 10 oktober 2010, koos Bonaire ervoor een bijzondere gemeente van Nederland te worden in de hoop eindelijk kans te kunnen maken op eigen welvaart en welzijn. Maar is dat ook werkelijk gebeurd? Hoe is het nu, tien jaar later? De documentaire vertelt het verhaal van de jonge Antilliaanse bedrijfseconoom Janou die zich op Bonaire heeft gevestigd en daar startende bedrijfjes coacht. Hij heeft een missie: vooral jongeren moeten de kans krijgen om boven de armoedegrens uit te stijgen. Het slagen van zijn missie wordt echter tegengewerkt door de ontwikkelingen sinds TienTienTien. De inkomensverschillen groeien, werkeloosheid neemt toe, het Europees-Nederlands beleid botst met de lokale behoeften, cultuur en mentaliteit.

Op het diepste niveau gaat het om de botsing tussen de Europees-Nederlandse en de Bonairiaanse cultuur. Ook bij Janou botst dit vanbinnen. Hij staat achter het Europese model, dat levert welvaart op, en als het in Nederland werkt, waarom dan niet op Bonaire? Maar toch, geboren op Curaçao, worstelt de Antilliaan in hem met de diepgewortelde cultuurgevoelens die hij bij de Bonairiaan zo goed herkent: de sterke gemeenschapsbanden, het overheersende geloof in God, de muziek, de natuur, het trage ritme en de rust.

Inhoud

1.

Het debat

Na afloop van de film vindt er een gesprek plaats tussen Leonie Schenk, journalist en programmamaker en expert op het gebied van de Caribische eilanden in het Nederlandse Koninkrijk en Age Bakker, econoom expert in Caribisch gebied. Hij is nu voorzitter van de Raad van Toezicht Pensioenfonds Caribisch Nederland. Ook Isberta Engelhardt, een geboren en getogen Boneriaanse die o.a. werkt bij de Wereldomroep, zal deelnemen aan het gesprek. Ruben Severina modereert het debat.

2.

Democratie in Debat

Film & Democratie is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.

 
Democratie in Debat