Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: Push

Op donderdag 20 februari 2020 vertoonde Film & Debat de documentaire Push.

In grote steden over de hele wereld dreigt wonen onbetaalbaar te worden. Gentrificatie, het opknappen van een voormalige rotwijk in een topbuurt, is een fataal fenomeen. De oorspronkelijke bewoners worden geleidelijk verdreven door de stijgende woningprijzen. De Zweedse filmmaker Frederik Gertten volgt Leilani Farha, de huisvestingsgezant voor de VN, in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Ze bezoekt grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan.

Wie zijn de spelers en wat zijn de factoren die huisvesting tot een van de meest dringende problemen van de wereld maken? Zijn het alleen de nieuwe, rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand?

Na afloop van de film vond er een debat plaats. Wouter van Gent (universitair docent Stadsgeografie op de UvA) en Guity Mohebbi (adjunct-directeur van de Woonbond) gingen in gesprek over het fenomeen 'gentrificatie', onder leiding van moderator Marcel Rene Bamberg.

1.

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.

 
Democratie in Debat