Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Afgelast: Vrijheidscollege: Philip Freriks, Den Haag - afgelast

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 14 april 2020 20:00
plaats Den Haag
locatie Bibliotheek Wateringse Veld, Laan van Wateringse Veld 468 Toegang: gratis, aanmelden via mail (wateringseveld@bibliotheekdenhaag.nl) of telefoon (070 - 353 63 63) Over de Vrijheidscolleges In Toon locatie
aanwezigen (Josef) Bonnici e.a.
organisatie ProDemos

Let op! In verband met het coronavirus zijn de vrijheidscolleges die ProDemos organiseerde in april afgelast of verschoven. Wanneer er meer informatie beschikbaar is over de Vrijheidscolleges hoort u dat op onze website.

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken houdt Phillip Freriks op dinsdag 14 april 2020 zijn Vrijheidscollege bij de Bibliotheek Wateringse Veld in Den Haag.

De schaduwzijde van de bevrijding

In 1945 werd er hevig gevochten om de stad Groningen te bevrijden. Philip Freriks woonde zelf in Utrecht, maar zijn broers waren in de hongerwinter ondergebracht in Groningen, bij opa en oma. Net voordat de Duitse bezetters de stad verlieten werd Philips broertje Jan dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel van een Canadees wapen. Met de bevrijding kwam dus ook een trauma voor de familie Freriks. In het vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Praktische info

  • Wanneer: dinsdag 14 april, 20.00 uur
  • Waar: Bibliotheek Wateringse Veld, Laan van Wateringse Veld 468
  • Toegang: gratis, aanmelden via mail (wateringseveld@bibliotheekdenhaag.nl) of telefoon (070 - 353 63 63)

Over de Vrijheidscolleges

In samenwerking met Vadercentrum Adam, bibliotheek Wateringse Veld en het Bevrijdingsfestival organiseert ProDemos in Den Haag Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken. Philip Freriks geeft het tweede college

In elk college delen de sprekers hun verhaal over vrijheid. Verleden en heden worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, en vrijwaring van gebrek en van angst.


Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...