Wel of geen dikastocratie: Tweede Kamer hoort experts over invloed rechterlijke macht

dinsdag 10 maart 2020, 11:34

DEN HAAG (PDC) - De rechterlijke macht heeft meer zeggingskracht gekregen in Nederland. Daarover waren deskundigen het eens, tijdens de hoorzitting die de Tweede Kamer op 9 maart hield over de rol van de rechters in politiek en samenleving. Wel verschilden de experts van mening over de vraag of dit een positieve of negatieve ontwikkeling is.

Verschillende sprekers waren van mening dat de rechter onbevooroordeeld is en er dus geen risico bestaat. Hoogleraar mensenrechten Barbara Oomen nam het zwaarder op. Volgens haar is er in Nederland zeker geen sprake van een 'dikastocratie', oftewel een bestuur door rechters. Zij waarschuwde daarentegen juist dat de discussie over dit onderwerp kan uitlopen op uitholling van de rechterlijke macht.

Rechtsfilosoof Andreas Kinneging daarentegen ziet de toegenomen invloed van rechters als een slechte ontwikkeling, die volgens hem de 'parlementaire rol' uitholt. Bovendien wees onder meer Kinneging naar het parlement zelf als oorzaak van het probleem. Als het parlement steken laat vallen, springt de rechterlijke macht in dat gat, zo stelde hij.

Bron: NRC Handelsblad, Volkskrant