Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Save the Date: Internationale Conferentie NECE 2020 Berlijn

Berlijn Slot Charlottenburg
© Anton Bussemaker
datum 5 november 2020 - 8 november 2020
plaats Berlijn, Duitsland
locatie Berlin Congress Center (Alexanderstr. 11, 10178 Berlijn, Duitsland) Wanneer: 5 t/m 8 november 2020 Kosten: Deelname is gratis. Het vroeg boeken van de reis en hotel is aanbevolen. Jongvolwassenen die Toon locatie
organisatie ProDemos

Federal Agency for Civic Education/bpb

Read the English version of this activity here

Naar aanleiding van het EU-Voorzitterschap van Duitsland, organiseert NECE (Networking European Citizenship Education) - Het Europese platform voor burgerschapsonderwijs (www.nece.eu) - de 2020 editie van de jaarlijkse NECE-conferentie van 5 t/m 8 november in Berlijn, Duitsland. De focus van deze conferentie is het thema Burgerschapsonderwijs en duurzaamheid in tijden van fundamentele veranderingen.

Klimaatverandering, de digitale revolutie en globalisering vormen de toekomstige levensomstandigheden van de mensheid. Deze ontwikkelingen versterken elkaar en hebben het potentieel om politieke, economische en sociale oplevingen en veranderingen te creëren. Met de dreiging van een uitgebalanceerde wereld, verliezen veel mensen het vertrouwen in de waarden van democratie en het vermogen van de staat om de toekomst vorm te geven. Burgerschapsonderwijs als platform voor eerlijke debatten, diversiteit van meningen, educatie en een springplank naar democratische participatie is nu dus relevanter en noodzakelijker dan ooit.

Tijdens NECE 2020 zal de focus liggen op de centrale rol die burgerschapsonderwijs kan spelen in de manier waarop wij met de opkomende veranderingen in de maatschappij kunnen omgaan. De hoofdonderwerpen tijdens NECE 2020 zijn o.a. de uitdagingen van de door de mens creëerde klimaatverandering, de transitie naar een duurzaam economisch groeimodel (inclusief de Europese Green Deal) en de mogelijkheden en beperkingen van digitale technologie. Interactieve platformen op de conferentie zullen nieuwe inzichten geven over nieuwe mogelijkheden tot participatie. En de open ruimtes op de conferentie nodigen uit om met andere collega’s, deskundigen, ambtenaren en beleidsmakers uit Europa, de MENA-regio en Afrika te netwerken. Wereldbekende en Europese namen op het gebied van klimaat zullen kritisch reflecteren op het huidige klimaatdebat en zullen onderwerpen zoals ‘climate justice’ en ‘just transition’ bespreken.

Deze conferentie is uitermate geschikt voor leraren. ProDemos is een van de organiserende partners van NECE. Wij zijn actief betrokken in de voorbereiding en uitvoering van deze conferentie en de workshops.

Praktische Informatie

Waar: Berlin Congress Center (Alexanderstr. 11, 10178 Berlijn, Duitsland)

Wanneer: 5 t/m 8 november 2020

Kosten: Deelname is gratis. Het vroeg boeken van de reis en hotel is aanbevolen. Jongvolwassenen die betrokken zijn bij projecten en die een visie hebben voor een duurzaam en klimaat-neutraal Europa kunnen zich aanmelden voor een reiskostenvergoeding.

Meer informatie, het programma en het aanmeldformulier zijn binnenkort beschikbaar op www.nece.eu en www.nece-conference.eu

Volg ook NECE op Twitter en kijk ook eens op de NECE Facebook pagina om altijd up-to-date te blijven met de laatste relevante informatie over NECE en de NECE conferentie en om in contact te komen met andere deelnemers.

NECE 2020 is een samenwerking van de NECE Partners: Federal Agency of Civic Education (Duitsland), ProDemos - Huis voor democratie en rechtstaat (Nederland), Zentrum fir politesch Bildung (Luxemburg), the BELvue museum (België), the Federal Ministry of Education (Oostenrijk), the CEO - Center for Civic Education (Polen), the Centrum Občanského Vzdělávání - Civic Education Centre (Tsjechië), the University of Ljubljana - Faculty of Social Sciences (Slovenië) and Vote & Vous (Frankrijk).

Heb je nog vragen? Je kan de organisatie van de conferentie bereiken via de mail: nece-conference2020@labcontents.de


Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...