Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Nieuwspoort Rapporteurs 2020, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

Dit jaar bleek het onmogelijk iemand buiten de Haagse kaasstolp te benaderen voor het Rapporteurschap van Nieuwspoort, om te rapporteren over zijn of haar bevindingen van het Binnenhof, want het werd plotseling heel stil op het Binnenhof vanwege het coronavirus! Vandaar dat voor het Nieuwspoort Rapporteurschap werd gedacht aan insiders die verslag konden doen over een bijdrage aan het debat over de verhouding journalistiek, politiek en lobby, ofwel het politiek publicitaire complex.

Op basis van tientallen gesprekken, reconstrueren politiek journalisten Laurens Boven en Sophie van Leeuwen in het boek Stilte op het Binnenhof het uitzonderlijke voorjaar van 2020.

Op 9 september 2020 werden de eerste exemplaren van het boek Stilte op het Binnenhof door de Nieuwspoortrapporteurs in Nieuwspoort gepresenteerd aan Hugo de Jonge, vicepremier en minister van VWS, Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW en Joost Vullings, politiek commentator en voorzitter van de Parlementaire Pers Vereniging.

Business as usual, zo begint 2020 in Nederland. Maar dan komt het coronavirus en het land gaat in een lockdown. Alle ogen zijn gericht op de persconferenties van premier Mark Rutte. Terwijl zijn kabinet de meest ingrijpende maatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog aankondigt, daalt een vreemde stilte neer op het Binnenhof. Het parlement zet zichzelf op de waakvlam. Journalisten dwalen door lege wandelgangen.

Hoe controleer je de regering in zulke buitengewone omstandigheden, vragen parlement en media zich af. Sophie en Laurens zien overwerkte politici, verwarring en frustratie maar ook saamhorigheidsgevoel. Een uniek kijkje achter de schermen, door interviews met o.a. coronaministers De Jonge en Van Rijn, Kamervoorzitter Arib, oppositieleiders als Wilders en Klaver en coalitiekopstukken Jetten en Segers, IC-arts en adviseur van de regering Gommers, coronagezant Sijbesma en VNO-baas De Boer.

Sophie van Leeuwen en Laurens Boven zijn Haagse verslaggevers voor BNR. Boven is oud-correspondent in Berlijn. Van Leeuwen was Afrika-verslaggever en correspondent in Brussel.

De presentatie was via live te volgen, hier terug te kijken via deze link.

Stilte op het Binnenhof. Politiek in coronatijd | Laurens Boven en Sophie van Leeuwen | ISBN 9789463821186 | 160 pagina’s | €15,00 | paperback | verschijnt 9 september 2020.


Inhoud

1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

2.

Meer over...