'Europese agenda klassiek'

De  Europese Raad richt zich voornamelijk op kwesties die te maken hebben met klassieke overheidstaken op het terrein van het buitenlands beleid, de economie en het bestuur. Andere, opduikende Europese agendepunten zijn veel meer incident-gedreven. 

Dit blijkt uit het onderzoek 'EU High Politics: The Policy Agenda of the European Council, 1975-2010' dat het Montesquieu Instituut samen met de Universiteit van Catania (Sicilië, Italië) heeft uitgevoerd. Hierin wordt een systematische analyse gegeven van de rapporten die in deze periode naar aanleiding van ieder voorzitterschap van de Europese Unie  werden gepubliceerd.

De Europese ontwikkelingen komen overeen met het model van het 'doorbroken evenwicht' (punctuated equilibrium), dat is ontwikkeld om de bestuurlijke situatie in de Verenigde Staten in kaart te brengen.

Ook blijkt dat de agenda van de Raad in de loop der tijd gevarieerder is geworden. Steeds meer vraagstukken krijgen relatief gezien een gelijke hoeveelheid aandacht. Toch zijn er ook een weer momenten dat de Raad terugkeert naar eerder genoemde beleidsterreinen en andere kwesties zo maar van de agenda verdwijnen.

Onlangs presenteerden presenteerden MI-onderzoeker Petya Alexandrova en MI-onderzoeksdirecteur Arco Timmermans op het onderzoekscongres over de Europese Raad genaamd 'The Commanding Heights of the European Union. The European Council: Institution, Actors and Recources', deze resultaten.