Paspoortvrij Europa onder druk’

Blauw bord bij de Nederlandse grens
Bron: © PDC

De Europese Commissie reageert ‘afwachtend’ en ‘weinig doortastend’ op nationale acties om het paspoortvrij reizen binnen Europa - een van de verworvenheden van de Europese eenwording - te bemoeilijken.

Dat constateert Marij Leenders, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen, in een analyse over nationale en Europese reacties op de grote vluchtelingenstromen die dit voorjaar vanuit Tunesië, Egypte en Libië op gang zijn gekomen.

Dat veroorzaakte binnen Europa een ‘geharrewar’. Allerlei landen, Frankrijk voorop, sloot feitelijk de grenzen voor vluchtelingen die via het Italiaanse eiland Lampedusa Europa wilden binnentrekken. Ook in Nederland gingen stemmen op om grenscontroles te verscherpen. Die (nationalistische) opstelling is in strijd met het Verdrag van Schengen, een verdrag dat vrij verkeer van personen garandeert.

Leenders: ‘En waar blijft in dit geharrewar de verantwoordelijke Eurocommissaris Cecilia Malmström? Haar reactie was afwachtend en weinig doortastend. Begin mei kondigde zij een serie maatregelen aan waarbij ze deels tegemoetkomt aan de oproep van bovengenoemde lidstaten: bij plotselinge massale immigratie moeten de binnengrenzen tijdelijk op slot kunnen, mits door Brussel gecoördineerd. Ze wil niet tornen aan het Schengen-akkoord dat paspoortvrij reizen mogelijk maakt, een van de pijlers van de EU. De herinvoering van de grenscontrole maakt onderdeel uit van de renationalisatiegolf die door Europa waart: Europese verworvenheden brokkelen af, nationale weerstand neemt toe.’