Het Frans/Duitse reddingsplan voor Europa is brutaal

Het Duits-Franse tandem krijgt het heel lastig om het vergaande, zelfs ‘brutale’ reddingsplan voor de Europese Unie door te zetten. Het Montesquieu Instituut in Maastricht constitutionele haken en ogen in kaart.

Het Plan Merkel/Sarkozy voor een Europese Economische regering roept meer vragen op dan dat het oplossingen biedt. Dat betoogt Wytze van der Woude van MI-Maastricht. Zo vraagt hij zich hoe de besluitvorming zou moeten worden geregeld en hoe de democratische controle moet plaatsvinden. Immers, het Europees Parlement is niet geschikt omdat ook niet-eurolanden daar een plaats in hebben.

Onmogelijk is volgens hem de eis van het duo om het plafond van de staatsschuld binnen een jaar in de Grondwet van elk euro-land op te nemen. Voor Nederland alleen al, met de dubbele lezing en Kamerontbinding, een praktische onmogelijkheid. Tenslotte veegt hij de vloer aan met het argument van minister de Jager, dat opname in de Grondwet zinloos is vanwege het rechterlijk toetsingsverbod van wetten aan de Grondwet.