Oproep Duitse minister aan Nederlandse studenten

2011-10-04 Lezing duitse minister Buza - 036
'Jullie zijn te stil over Europa'

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Guido Westerwelle, doet een klemmend beroep op jongeren om zich in te zetten voor een Verenigd Europa.

“In goede tijden heeft Europa veel vrienden maar ook in slechte tijden moeten jongere generaties zich aan de kant van Europa scharen”, spoorde hij de studenten aan tijdens een openbaar college in Den Haag. “Het is tijd om voor Europa te demonstreren, jullie generatie is te stil!”

In samenwerking met de Duitse ambassade organiseerde het Montesquieu Instituut in Den Haag op dinsdag 4 oktober een openbaar college dat werd gegeven door ministerWesterwelle. Voor een gemêleerd gezelschap waaronder studenten van de Master European Union Studies van de Leidse Universiteit en studenten van het Duitsland Instituut van de UvA ging hij in op de Europese Unie en de rol van Duitsland daarbinnen.

Volgens Westerwelle is een inniger samenwerking binnen Europa de oplossing voor de huidige crisis. Hij riep de studenten op om voor Europa te demonstreren. Een sterker Europa is volgens de minister het enige antwoord op de crisis. Minder Europa is geen optie. Europese samenwerking is weliswaar een moeilijk proces, maar veroorzaakt minder problemen dan een verdeeld Europa.

Westerwelle roemde de samenwerking met Nederland, dat samen met Duitsland een van de oprichters is van de EU. Samen met Nederland wil hij ook het nieuwe hoofdstuk schrijven. De oplossing is een stabiliteitsgericht Europees beleid naar Duits en Nederlands voorbeeld.

Minister Westerwelle presenteerde daarvoor vier punten.

  • Ten eerste betere economische samenwerking tussen de Europese lidstaten en handhaving van de begrotingsregels.
  • Ten tweede een betere regulering van de Europese financiële markten en de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar.
  • Als derde wil Westerwelle de concurrentiepositie van de EU verbeteren door onder meer investeringen in onderwijs.
  • Het laatste punt is een versterking van het Stabiliteitspact met automatische sancties voor landen die de regels overtreden.