Sargentini (GroenLinks): sterkere, democratische EU nodig voor oplossen eurocrisis

dinsdag 22 november 2011, 8:46

DEN HAAG (PDC) - Niet technocraten, maar een sterker en democratischer Europees bestuur moet de oplossing voor de eurocrisis brengen. Dat betoogde GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini gisteren tijdens een door dagblad Trouw en het Montesquieu Institutuut georganiseerd debat over 'Daadkracht of draagvlak in de EU'.

Sargentini denkt dat het onvermijdelijk is dat de EU een sterkere rol krijgt, bijvoorbeeld bij het toezicht op de financiële markten en bij het in de hand houden van nationale begrotingen. Daar tegenover moet dan wel een sterker Europees Parlement staan.

Concreet stelt zij voor bij de Europese verkiezingen zowel nationale als Europese kandidatenlijsten in te voeren, het parlement het recht te geven individuele eurocommissarissen te beoordelen en een betere controle op de naleving van grondrechten in de EU, zodat mediamagnaten als Berlusconi geen ongebreidelde macht kunnen krijgen.

Haar opponent, de Rotterdamse econoom Arjo Klamer, vindt dat de crisis totaal verkeerd wordt aangepakt. Hij betoogde dat in de EU vooral gedacht is aan het maken van regels, maar dat vergeten is eerst een Europese 'samenleving' te maken. Het zou beter zijn als op regionaal niveau wordt samengewerkt, waarbij die regio's zelfs een eigen munt moeten hebben. Het ontbreekt nu aan draagvlak voor de EU.

Sargentini erkende dat er aan een sterker draagvlak voor de EU moet worden gewerkt, maar stelde tevens dat het ineenstorten van de EU een economisch,  ecologisch en politiek drama zou veroorzaken. Het ontbreken van een politieke unie noemde zij een weeffout bij de introductie van de euro.