De allerkleinsten

Bij iedere verkiezingen zijn er partijen die wel stemmen behalen, maar geen zetels. Hun aantal verschilt: in 1971 waren er bijvoorbeeld vijftien partijen die geen zetel haalden, in 1982 acht (waaronder toen de SP) en in 1998 veertien.

Sommige van deze partijen ondernamen meerdere (vergeefse) pogingen om een zetel te veroveren. Bij de SP, die al in 1977 voor het eerst deelnam, bleek dat de aanhouder soms wint (de SP kwam in 1994 voor het eerst in de Tweede Kamer). Een partij als 'De Groenen' deed vanaf 1982 diverse keren mee aan de verkiezingen, haalde nooit een zetel, maar bestaat nog altijd. Op provinciaal en lokaal niveau was die partij overigens wel soms succesvol en voorman Marten Bierman zat in de Eerste Kamer.

Dat lokale succes gold ook voor enkele ouderenpartijen en, recent, voor Trots op Nederland. Die partij kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 onvoldoende steun voor een zetel, maar haalde eerder bij de raadsverkiezingen van 2010 in enkele gemeenten wel zetels. Trots op Nederland, inmiddels zonder Rita Verdonk, maakt vermoedelijk een 'doorstart' in samenwerking met de Onafhankelijke Burgerpartij van Hero Brinkman.

De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) was enkele jaren vertegenwoordigd in gemeenten in Noordoost-Groningen. Bij de Kamerverkiezingen van 2003 bleef die partij zonder zetels. Ook in 2012 ziet de partij weer af van deelname aan de landelijke verkiezingen, maar inmiddels wordt wel gewerkt aan de voorbereiding van het Zesde Partijcongres.

Hoe ging het verder met deze 'allerkleinsten'?

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Verdwenen

De VSP (Verenigde Seniorenpartij), die deelnam in 2002, staat niet meer geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar is nog wel actief op lokaal niveau en heeft vertegenwoordigers in enkele gemeenteraden. De Ouderenunie, die in 2002 was verenigd met de Vrije Indische Partij, is ter ziele.

Duurzaam Nederland, waarin onder meer de Rotterdamse politicus Manuel Kneepkens actief was, bestaat niet meer. Verder dan een zetel in de gemeenteraad van Oss kwam de partij niet. In 2002 en 2003 nam de partij deel aan de Kamerverkiezingen.

De Nieuwe Midden Partij, die wilde opkomen voor de belangen van het midden- en kleinbedrijf, lijkt te zijn verdwenen (en staat niet meer geregistreerd).

Nederland Transparant, de nationale variant van Europa Transparant van Paul van Buitenen, staat niet meer registreerd en heeft ook geen (actuele) website meer.

De LPF-nazaten: Conservatieven.nl (van ex-LPF'er Winny de Jong), Alliantie Vernieuwing en Democratie, Eén NL (Marco Pastors) zijn verdwenen. Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn leeft alleen op lokaal niveau voort als De Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer.

Van de Republikeinse Volkspartij, Vrouwvriendelijke Interactie, Lijst Veldhoen, het Ad Bos Collectief (van bouwfraude-klokkenluider Ad Bos), Islam Democraten, Groen Vrij Internet Partij, Continue Directe Democratie Partij, het Zeteltje, SMP en Tamara's Open Partij is in het geheel niets meer vernomen.

2.

Nog bestaand

Nog wel geregistreerd is de Partij van de Toekomst (PvdT) van Johan Vlemmix. De partij wil onder meer invoering van een basisinkomen, gratis openbaar vervoer en legalisering van cannabisgebruik. Er is kans dat de partij meedoet aan de verkiezingen van september, nadat zij dat eerder al eens deed in 2002.

Van de partijen die in 2010 meededen maar geen zetels behaalden, staan er enkele nog geregistreerd. Dat zijn:

Nieuw Nederland

Partij voor Mens en Spirit

Heel NL

Partij één

Piratenpartij

De Piratenpartij doet net als in 2010 weer mee aan de verkiezingen.

Deze bijdrage verscheen in 'De Hofvijver' nr. 17 d.d. 25 juni 2012.