Hoe ziet de lente er in de herfst uit?

Na de kabinetscrisis sloot het politieke centrum zich aaneen. Dat leverde het Lenteakkoord, het FC Kundoezpact dan wel het Vijfpartijenakkoord op. Hoe vergaat het die partijen – VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie- op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september?

Drie verschillende, zelfs uiteenlopende opiniepeilingen laten zien hoe spannend het is…

In de grafiek links wordt een overzicht gegeven van de grote opiniepeilers van dit moment: TNS-NIPO, Ipsos-Synovate en Maurice de Hond. Zowel TNS-NIPO als Ipsos-Synovate geven de Lenteakkoord-partijen direct na het sluiten van het akkoord een Kamermeerderheid: 76 zetels. Maurice de Hond peilt ‘slechts’ 74 zetels. Duidelijk te zien is dat de euforie na het sluiten van het akkoord in de daaropvolgende weken afneemt. Vanaf week 23 is bij alle drie de peilers weer een stijgend aantal zetels waar te nemen.

Belangrijk:

Van TNS-NIPO zijn slechts drie meetmomenten (week 17, 22 en 24). Aangezien de tussentijdse gegevens niet bekend zijn, worden deze peilmomenten door een stippellijn verbonden. Hetzelfde geldt voor Synovate, waar de gegevens van week 23 ontbreken. Omdat in week 24 wel weer gepeild werd, zijn ook deze punten door een stippellijn verbonden.

In grafiek rechts worden de gegevens van Ipsos-Synovate uitgesplitst. De grootste daling is te zien bij de VVD, die tussen week 18 en week 21 maar liefst vijf zetels verliest. Vanaf dat moment is echter weer een stijgende lijn waarneembaar, in week 24 wordt de partij toebedeeld met 34 zetels. Het CDA laat een tegenovergestelde ontwikkeling zien, na een toename van drie zetels eindigt de partij in week 24 met twaalf zetels. De drie overige partijen schommelen licht, maar blijven nagenoeg gelijk.

In de grafiek links geeft inzicht in de gegevens van Maurice de Hond. De daling van de VVD is hier nog groter, een verlies van zeven zetels voor de partij van Mark Rutte, alvorens vanaf week 21 weer te stijgen. Opvallend in deze grafiek is ook de grotere fluctuering van GroenLinks. Beginnend met acht zetels in week 17 halveert de partij in week 20. In deze week stelde Tofik Dibi zich naast Jolande Sap verkiesbaar als lijsttrekker.  

Van TNS-NIPO zijn te weinig gegevens bekend om een gedetailleerde grafiek te maken.