’t Handelingenkevertje en Curiositeitenkamer op CPG-website

Sinds januari kunt u op de website en de Facebookpagina van het Nijmeegse Centrum voor Parlementaire Geschiedenis ’t Handelingenkevertje tegenkomen. Wees gerust. ’t Handelingenkevertje is ongevaarlijk en richt geen schade aan op uw computer. ’t Kevertje is een nieuwe weblog van de medewerkers van het CPG.

Volgens CPG-webredacteur Peter van Griensven is de blog vooral bedoeld om te laten zien hoe leuk parlementaire geschiedenis kan zijn. "In september 2012 ging onze vernieuwde website online. We startten toen met een weblog over de kabinetsformatie. Aan het einde van de formatie vroegen we ons af of er een vervolg weblog diende te komen. Toen is het idee van ’t Handelingenkevertje ontstaan. In ons onderzoek komen we regelmatig leuke en interessante feiten of wetenswaardigheden tegen die niet altijd hun weg vinden in de CPG-publicaties. Deze informatie wordt nu verwerkt in ‘een Kevertje’. Ook wordt soms een onderwerp speciaal voor ’t Kevertje uitgediept. Er moet alleen een relatie zijn met de Handelingen, wat een primaire bron is voor het CPG. En dat levert een breed scala aan ‘Kevertjes’ op: van onderwerpen als de maidenspeech tot humor in de Kamer, van een causerie van de oprichter van het CPG over de symboliek van de inhuldiging tot ‘Kamermuziek’. En blijkbaar vinden de bezoekers van onze site het inderdaad leuk om te lezen, want we ontvangen veel enthousiaste reacties."

Naast ’t Handelingenkevertje startte het CPG in januari ook met de rubriek 'de Curiositeitenkamer', waarin tweewekelijks een kleurrijk Kamerlid wordt geportretteerd. Van Griensven: "Het zijn stuk voor stuk portretten van bijzondere parlementariërs, met een niet-alledaagse loopbaan of een bijzondere levenswandel. Een mooi voorbeeld is Sjef van Dongen, Kamerlid van 1956 tot 1967 voor de KVP. Als jongeman nam hij in 1928 deel aan een poolexpeditie om de zeppelin van de Italiaanse reiziger Umberto Nobile te zoeken. Van Dongen was dus niet alleen Kamerlid, maar ook poolreiziger en volksheld."

Nieuwsgierig geworden?

Lees meer over 't Handelingenkevertje en de Curiositeitenkamer.