Een 'faire' bijdrage aan de Europese Unie?

Wat is een 'eerlijke' bijdrage van Nederland aan de EU? Wat komt er allemaal bij kijken om het daarover eens te worden? Een geselecteerde groep studenten van universiteiten in Nederland en België buigt zich over deze vragen in de Montesquieu Instituut Masterclass. In teams bekijken zij de rol van belanghebbenden en formuleren ze een standpunt, om daarna te onderhandelen over een gezamenlijke visie die aan het eind wordt gepresenteerd.

De eerste helft van deze masterclass zit erop. Daarin lieten uitgenodigde sprekers verschillende visies op dit vraagstuk zien. Zo bepleitte voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius meer solidariteit tussen landen in het belang van werknemers, terwijl Patrick van Schie van de liberale Teldersstichting af wil van de praktijk van betalende en ontvangende lidstaten. Andy Klom van de Europese Commissie zag meer eigen belastinginkomsten voor de EU als oplossing om van het verdeelprobleem af te komen. Voor Godelieve van Heteren van de Europese beweging draait het vooral om een inspirerender verhaal over de Europese samenwerking om burgers veel actiever hierbij te betrekken. Sceptisch daarover was Arjan Vliegenthart van het partij-instituut van de SP, hij bekritiseerde de ondoorgrondelijke structuur van de EU en de dominantie van de markt, die een bedreiging is voor de nationale politiek. Professioneel lobbyist Jelmer Alberts ten slotte, zag nog een democratisch tekort in de behartiging van belangen: volgens hem moet er meer ruimte komen voor de vertegenwoordiging van georganiseerde belangen. Die belangen zijn voor een deel nationaal, maar ook grensoverschrijdend.

Met deze uiteenlopende standpunten gaan de studenten in de Masterclass nu aan de slag om het probleem scherper in beeld te krijgen en oplossingen te bedenken. Het uiteindelijke doel is dat er na onderhandelingen een gezamenlijke visie ontstaat die aan het einde van de masterclass wordt gepresenteerd.

Lees de korte verslagen van het optreden van de uitgenodigde sprekers.