Partnerschap EU-VN ontwikkeling en humanitaire zaken

1.

Kerngegevens

Document­datum 27-06-2001
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 201, 2

2.

Tekst

Titel

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement: «Ontwikkeling van een daadwerkelijk partnerschap met de Verenigde Naties op het gebied van ontwikkeling en humanitaire zaken»

Datum Raadsdocument

7 mei 2001

nr. Raadsdocument

8560/01

nr. Commissiedocument

COM (01)231

Eerstverantwoordelijke ministerie

BZ i.o.m. FIN

Behandelingstraject in Brussel

De Mededeling is in de Raadswerkgroep voor Ontwikkelingssamenwerking besproken. Tijdens de Ontwikkelingsraad van 31 mei zijn raadsconclusies met betrekking tot deze Mededeling aangenomen.

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

De beoogde samenwerking zal geen verhoging van het budget behelzen. Het betreft slechts bestaande middelen uit de budgetlijnen onder titel B7 die op andere wijze zullen worden ingezet.

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Betere samenwerking met de VN vormt een belangrijke prioriteit voor de EU, de lidstaten en de Commissie. De EU onderhoudt reeds intensieve banden met bepaalde instellingen van de VN maar dit geschiedt in hoge mate op ad hoc basis en de financiële bijdragen van de EU aan die instellingen verschillen enorm van jaar tot jaar. Beseft wordt dat er potentieel bestaat voor belangrijke synergie en wederzijds voordeel in samenwerking en complementariteit tussen EU en VN. Daartoe streeft de Commissie naar een effectiever partnerschap, om te beginnen op het terrein van ontwikkeling en humanitaire zaken. Doel van deze benadering is de betrokkenheid van de EU op het niveau van beleidsformulering van de VN te versterken alsmede om een partnerschap met geselecteerde VN-organisaties, fondsen en programma's op te zetten dat helder is en financieel voorspelbaar.

De Commissie verwacht dat een betere dialoog en een hechter partnerschap met geselecteerde VN-instellingen de effectiviteit van zijn hulp op het terrein van ontwikkeling en humanitaire zaken zal verbeteren evenals donorcoördinatie binnen de VN en complementariteit met activiteiten van lidstaten.

Rechtsbasis van het voorstel

N.v.t., het betreft een mededeling.

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

Subsidiariteit: positief. Samenwerking tussen de Commissie en de Verenigde Naties zal bijdragen aan de effectiviteit van het ontwikkelingsbeleid.

Proportionaliteit

en deregulering: positief

Nederlandse belangen

De VN-fondsen en -programma's die hun inkomsten ontvangen in de vorm van vrijwillige bijdragen van de VN-lidstaten zien zich de laatste jaren geconfronteerd met gestaag teruglopende inkomsten. Dat noopt hen niet alleen te streven naar grotere effectiviteit en efficiëntie, maar ook tot het reduceren van hun (veld)activiteiten. Het pleidooi van ons land, zelf één van grootste vrijwillige contribuanten van de VN, tot grotere burden sharing is vooralsnog grotendeels aan dovemansoren gericht geweest. Het voornemen van de EU om met strategisch te selecteren VN-instellingen structurele betrekkingen aan te knopen, gecombineerd met reguliere financiële bijdragen, kan positief worden beoordeeld omdat het de financiële positie van die instellingen kan verlichten. Zinvolle besteding van EU-middelen, in dit geval via de VN, is niet alleen een EU-belang maar ook in het belang van de lidstaten omdat daarmee de realisatie van de internationale ontwikkelingsdoelstellingen naderbij wordt gebracht. Het EU-streven om d.m.v. dit voorstel een grotere coherentie en synergie tussen de EU en de VN te bewerkstelligen is ook een Nederlands belang aangezien Nederland grotere coördinatie hoog in het vaandel heeft geschreven.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

N.v.t.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

Aangezien het een Mededeling van de Commissie betreft is de co-decisieprocedure niet van toepassing. Wanneer het tot regelgeving zou komen geldt voor het Ontwikkelingsbeleid in beginsel de co-decisieprocedure.

3.

Onderdeel van

27 jun
'01
Brief staatssecretaris met negen fiches die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 201
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.