Debat: Het defensiebeleid: van de regen in de drup

Op 13 november 2015 werd Europa in het hart getroffen door de terroristische aanslagen in Parijs. Onder de aanslagplegers bevonden zich geradicaliseerde Franse en Belgische burgers. Hierdoor werd opnieuw bevestigd dat 'de vijand' niet langer uitsluitend in verre landen te vinden is. Het traditionele beeld van oorlog lijkt achterhaald. Een groot aantal landen bombardeert doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië.

Wat betekent dit veranderde vijandbeeld voor de defensiestrategie van Europese lidstaten? En wat betekent dit specifiek voor het Nederlandse defensiebeleid? Doet Nederland er verstandig aan om ook in Syrië in te grijpen? Welke rol moeten inlichtingendiensten spelen? Wordt het tijd voor een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid?

Op woensdag 3 februari 2016 gingen Margriet Drent (veiligheids- en defensie-expert van Instituut Clingendael), Ruud Vermeulen (Brigadegeneraal der infanterie en duo-voorzitter van de Gezamenlijke Officieren Vereniging), Angelien Eijsink (Tweede Kamerlid PvdA) en Raymond Knops (Tweede Kamerlid CDA) hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en politiek commentator Kees Boonman.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
v.l.n.r.: Margriet Drent, Ruud Vermeulen, Angelien Eijsink en Raymond Knops
v.l.n.r.: Margriet Drent en Ruud Vermeulen
Ruud Vermeulen
Angelien Eijsink
Raymond Knops
Het publiek wil vragen stellen
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Het publiek wil vragen stellen
Het publiek wil vragen stellen
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek