Wat een gelul!

Bijna onhoorbaar voor Tweede Kamer en de perstribune schiet premier Mark Rutte op 18 mei 2016 uit z’n slof naar aanleiding van het verwijt uit de oppositie dat de regering te slap tegenover Turkije is geweest. In de gekuiste Handelingen komen deze woorden natuurlijk niet terug:

 

De heer Knops (CDA):(...)

(...)

Ik kan wel het volgende zeggen, kijkend naar hoe dit allemaal is gegaan. Ik heb inderdaad gevraagd of er al contact was geweest en of de premier al had gebeld. Met name de minister van Buitenlandse Zaken was in eerste instantie heel afhoudend. Dat mag; wij weten nu hoe het is afgelopen. Hij heeft niet in de meest krachtige bewoordingen … Ik hoor allerlei woorden uit vak-K. Ik weet niet of die woorden onderdeel uitmaken van de Handelingen.

De voorzitter:

Ik hoor die woorden ook. Nee, zij maken geen onderdeel uit van de Handelingen en zij worden ook niet genoteerd.

De heer Ten Broeke (VVD):

De heer Knops noemt de minister van Buitenlandse Zaken nu "afhoudend". De minister van Buitenlandse Zaken reageerde met precies dezelfde woorden als CDA-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen toen een collega van ons, Geert Wilders, in een Europees land, in een lidstaat van de Europese Unie, probeerde een film te laten zien. Het enige verschil was dat deze minister van Buitenlandse Zaken dat binnen een paar uur deed en dat minister Maxime Verhagen, van de partij van de heer Knops, daar twee dagen voor nodig had, toen de heer Geert Wilders allang was teruggekeerd en Engeland niet mocht binnenkomen. Dat is het verschil. 

(...)