Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Analyses & Columns

 • Britse verkiezingen kennen eigenlijk alleen maar verliezers

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa, 9 juni 2017

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa
  Het zijn roerige jaren in de Britse politiek. Cameron won in 2015 de verkiezingen met een krappe meerderheid van vier zetels voor zijn conservatieven en de belofte om een Brexit referendum te houden. Na het Brexit referendum in 2016 trad hij af en Theresa May nam het stokje over, beloofde een Brexit, wachtte een jaar alvorens de art. 50 aanvraag in maart 2017 te doen, en riep daarna en passant verkiezingen uit, die zij vervolgens op 8 juni verloor met 10 zetels tekort (316 van de 650) voor een meerderheid, en een verlies van 16 zetels.
 • Terugblik op de 'présidentielles'

  Niek Pas, Universiteit Amsterdam, 26 mei 2017

  Geen foto beschikbaar
  De verkiezing van Emmanuel Macron op 7 mei jl tot de 8e president van de Vijfde Republiek was, gelet op de ontwikkelingen in de 1e en 2e ronde van dit verkiezingscircus, nauwelijks nog een verrassing te noemen. Maar dat is het wel als we terugblikken op het afgelopen najaar. Slechts weinigen hadden kunnen bevroeden dat deze ‘ovni en politique’[1] het al op 39-jarige leeftijd tot de opvolger van François Hollande zou schoppen. Kortom, Frankrijk heeft een knotsgekke campagne achter de kiezen, en het is nog niet voorbij: op 11 en 18 juni wachten de Kamerverkiezingen (Législatives) waarbij voor de nieuwe president, zijn premier en kabinet nog heel wat op het spel staat. Daarover zodadelijk meer.
 • Tweede Brexit nu al vechtscheiding

  Dr. Jan Werts, 8 mei 2017

  dr. Jan Werts
  Sinds de vreedzaam verlopen Brexit top rollen Prime Minister May en voorzitter Juncker vechtend over straat. De Britten willen eerst ‘een gedetailleerde schets’ van hun toekomstige handel met de EU zien. Pas daarna wil Londen over de rekening praten. ‘Jullie leven daarmee op een andere planeet’, sneert Brussel.
 • Sneak attack

  dhr Prashant Sabharwal, 4 mei 2017

  Prashant Sabharwal
  Analyse van Prashant Sabharwal, promovendus, aangesloten bij het Montesquieu Instituut in Maastricht

  Theresa May’s surprise call for the general election may very well change… absolutely nothing
 • Een nieuwe Franse President, en misschien toch meer instabiliteit?

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa, 24 april 2017

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa
  Emmanuel Macron of Marine Le Pen zal de nieuwe Franse President worden over twee weken. En van beide kandidaten lijkt het erop dat Macron de grootste kans op succes zal hebben. Maar bedacht dient wel te worden dat het Franse regeringsstelsel een semi-presidentieel systeem is, hetgeen betekent dat de President weliswaar eigen grondwettelijke bevoegdheden heeft maar tevens tal van bevoegdheden deelt met zijn regering/minister-president en het parlement.
 • Hoezeer Nederland en Europa zijn veranderd

  Dr. Jan Werts, 31 maart 2017

  dr. Jan Werts
  Zestig jaar na de start in maart 1957 willen de 27 leiders eenheid uitstralen en méér Europa. Na enig gekibbel hierover tekenden zij op 25 maart ‘De verklaring van Rome´. Pijnlijk was de afwezigheid van de Britse premier Theresa May. Onze correspondent in Brussel vergelijkt hier zijn verslag vanuit Rome in 1977 van het 20-jarige jubileum, met wat hij veertig jaar later daar zag.
 • Waarom nu geen Europa met meer snelheden?

  Dr. Jan Werts, 17 maart 2017

  dr. Jan Werts
  De formule van 'vallen en opstaan' en doormodderen bestaat al vijftig jaar en is per saldo succesvol gebleken. Er is op die wijze heel veel tot stand gebracht. Dat neemt niet weg dat er veel is om te verbeteren in het functioneren van de EU. Consolideren moet nu voorop staan en zeker niet verdere uitbouw.
 • De rol van de Tweede Kamervoorzitter

  Dr. Alexander van Kessel, 16 maart 2017

  Geen foto beschikbaar
  De verkiezingsuitslag die de samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer in grote lijnen bepaalt is nu bekend Of we ook snel een nieuw kabinet hebben, valt te bezien. Het is niet uit te sluiten dat de coalitievorming vanwege de verkiezingsuitslag en de opstelling van diverse partijen ten opzichte van de PVV een complexe affaire wordt. Impasses zijn niet onmogelijk.
 • Heeft een tweede lezing voor Grondwetswijzigingen nog wel zin?

  mr Careljan Rotteveel Mansveld, 9 maart 2017

  cm46.jpg
  Maar liefst drie voorstellen tot wijziging van de Grondwet moeten na de komende ontbinding van de Tweede Kamer voor de tweede keer worden ingediend: de invoering van een correctief referendum, de ‘deconsitutionalisering’ van de kroonbenoeming en de constitutionele basis van de openbare lichamen in Caribisch Nederland. Daarnaast zal de nieuw gekozen Tweede Kamer zich ook weer moeten buigen over constitutionele toetsing door de rechter. Dit laatste voorstel, ooit aanhanging gemaakt door Femke Halsema, zwerft in tweede lezing al sinds 2010 door de Tweede Kamer.
 • Toetsingsvoorstel: gekker kan het niet worden

  Dr. Bert van den Braak, 3 maart 2017

  Dr. Bert van den Braak
  In de deze week verschenen Hofvijver geeft Careljan Rotteveel Mansveld een mooi overzicht van de grondwetsherzieningen die - weliswaar zeer indirect - bij de verkiezingen van 15 maart een rol spelen. Er zijn immers voorstellen in eerste lezing aanvaard, die door de nieuw te kiezen Kamer in tweede lezing moeten worden afgehandeld.