Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Analyses & Columns

 • Acht uitdagende projecten voor Europa

  Dr. Jan Werts, 7 juli 2017

  dr. Jan Werts
  Europa zal na komend Nieuwjaar pas echt ontdooien. Dat verwachten diplomaten en wordt bevestigd door Kaja Tael, de ambassadeur van Estland dat dit halfjaar de Raad van Europese Ministers voorzit. Hier nu acht grote projecten en uitdagingen die zich aftekenen. Frankrijk en Duitsland leveren later dit jaar het onderliggende design
 • Ongewenst precedent

  Dr. Bert van den Braak, 30 juni 2017

  Dr. Bert van den Braak
  Deze column gaat over de Grondwet en dan nog wel de procedures tot wijziging daarvan, dus - ik geef het direct toe - echt interessant is het onderwerp niet. Als het nu over Polen of Hongarije zou gaan dan zouden 'we' ons er misschien nog druk over kunnen maken, maar voor het Nederlandse grondwettelijke bestel geldt dat natuurlijk niet... Hopelijk vergis ik me, maar bij het initiatief-Halsema/Sap/Van Tongeren lijken sommige partijen te menen dat je met procedures best mag marchanderen.
 • De praktijk bepaalt de begroting 2018

  Marcel de Ruiter, verbonden aan Van Oort & Van Oort Public Affairs en Communicatie, schreef dit op persoonlijke titel, 26 juni 2017

  Geen foto beschikbaar
  Op de derde dinsdag van september moet het kabinet de begroting voor 2018 indienen. Hoe gaat dit als het demissionaire kabinet dan nog steeds zit? En wat als er even voor of na Prinsjesdag een nieuw kabinet is?
 • Polen: Meer angst voor vluchtelingen dan voor uitholling van de rechtsstaat

  Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van de website Polonia.nl, 26 juni 2017

  Geen foto beschikbaar
  De Poolse rechts-nationalistische regering wuift alle kritiek weg, of deze nu de rechtsstaat, de opname van de vluchtelingen of beperking van de detachering van EU-werknemers betreft. De aanmaningen van Brussel ziet men als inmenging of chantage en Warschau vecht terug. Het belang van eigen burgers staat voorop en de Europese integratie is immers een project van liberale mainstream of linkse elites. Hoe moet het nu verder met Polen?
 • Britse verkiezingen kennen eigenlijk alleen maar verliezers

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa, 9 juni 2017

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa
  Het zijn roerige jaren in de Britse politiek. Cameron won in 2015 de verkiezingen met een krappe meerderheid van vier zetels voor zijn conservatieven en de belofte om een Brexit referendum te houden. Na het Brexit referendum in 2016 trad hij af en Theresa May nam het stokje over, beloofde een Brexit, wachtte een jaar alvorens de art. 50 aanvraag in maart 2017 te doen, en riep daarna en passant verkiezingen uit, die zij vervolgens op 8 juni verloor met 10 zetels tekort (316 van de 650) voor een meerderheid, en een verlies van 16 zetels.
 • Terugblik op de 'présidentielles'

  Niek Pas, Universiteit Amsterdam, 26 mei 2017

  Geen foto beschikbaar
  De verkiezing van Emmanuel Macron op 7 mei jl tot de 8e president van de Vijfde Republiek was, gelet op de ontwikkelingen in de 1e en 2e ronde van dit verkiezingscircus, nauwelijks nog een verrassing te noemen. Maar dat is het wel als we terugblikken op het afgelopen najaar. Slechts weinigen hadden kunnen bevroeden dat deze ‘ovni en politique’[1] het al op 39-jarige leeftijd tot de opvolger van François Hollande zou schoppen. Kortom, Frankrijk heeft een knotsgekke campagne achter de kiezen, en het is nog niet voorbij: op 11 en 18 juni wachten de Kamerverkiezingen (Législatives) waarbij voor de nieuwe president, zijn premier en kabinet nog heel wat op het spel staat. Daarover zodadelijk meer.
 • Tweede Brexit nu al vechtscheiding

  Dr. Jan Werts, 8 mei 2017

  dr. Jan Werts
  Sinds de vreedzaam verlopen Brexit top rollen Prime Minister May en voorzitter Juncker vechtend over straat. De Britten willen eerst ‘een gedetailleerde schets’ van hun toekomstige handel met de EU zien. Pas daarna wil Londen over de rekening praten. ‘Jullie leven daarmee op een andere planeet’, sneert Brussel.
 • Sneak attack

  dhr Prashant Sabharwal, 4 mei 2017

  Prashant Sabharwal
  Analyse van Prashant Sabharwal, promovendus, aangesloten bij het Montesquieu Instituut in Maastricht

  Theresa May’s surprise call for the general election may very well change… absolutely nothing
 • Een nieuwe Franse President, en misschien toch meer instabiliteit?

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa, 24 april 2017

  Prof.Mr. Aalt Willem Heringa
  Emmanuel Macron of Marine Le Pen zal de nieuwe Franse President worden over twee weken. En van beide kandidaten lijkt het erop dat Macron de grootste kans op succes zal hebben. Maar bedacht dient wel te worden dat het Franse regeringsstelsel een semi-presidentieel systeem is, hetgeen betekent dat de President weliswaar eigen grondwettelijke bevoegdheden heeft maar tevens tal van bevoegdheden deelt met zijn regering/minister-president en het parlement.
 • Hoezeer Nederland en Europa zijn veranderd

  Dr. Jan Werts, 31 maart 2017

  dr. Jan Werts
  Zestig jaar na de start in maart 1957 willen de 27 leiders eenheid uitstralen en méér Europa. Na enig gekibbel hierover tekenden zij op 25 maart ‘De verklaring van Rome´. Pijnlijk was de afwezigheid van de Britse premier Theresa May. Onze correspondent in Brussel vergelijkt hier zijn verslag vanuit Rome in 1977 van het 20-jarige jubileum, met wat hij veertig jaar later daar zag.