Maartnummer De Hofvijver: 'Koopman wint altijd'

woensdag 30 maart 2016, 9:05

DEN HAAG (PDC) - De Hofvijver van maart staat uitgebreid stil bij het Oekraïne-referendum. Volgende week trekt Nederland naar de stembus, maar op welk gedeelte van het verdrag kunnen wij eigenlijk invloed uitoefenen? Professor Aalt Willem Heringa komt met een tamelijk ontnuchterende conclusie: het grootste gedeelte van het verdrag zal gewoon doorgang vinden.

Verder is politiek Den Haag aan het binge watchen geslagen: het nieuwe seizoen van House of Cards is verschenen. In hoeverre is het presidentschap van de fictieve Frank Underwood te vergelijken met dat van onze premier Rutte? Verder publiceerden twee oud-politici hun boek: oud-minister Ben Bot en oud-partijleider Femke Halsema. In De Hofvijver leest u daar een bespreking over. In de vaste rubriek Unie en de Lidstaten aandacht voor de referendumcampagne in het Verenigd Koninkrijk en de opmars van de AfD in de Duitse deelstaatverkiezingen.

In 'De staat van een parlementariër' wordt deze maand Jan Vos uitgelicht. De PvdA'er presenteerde onlangs zijn autoplan, om alle auto's vanaf 2026 elektrisch te laten rijden. Hoe effectief was dit Kamerlid tot nu toe en hoe succesvol is hij in de Tweede Kamer?