Succesvol internationaal congres CPG over de positie van nationale parlementen in de jaren zeventig

Met dank overgenomen van Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen, gepubliceerd op donderdag 13 juli 2023.

Op vrijdag 9 juni organiseerde het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) een internationaal congres. Het overkoepelende thema was de positie van nationale parlementen in de jaren zeventig.

Grote idealen, smalle marges

De publicatie van 'Grote idealen, smalle marges' was de aanleiding voor het congres. Onder redactie van Carla van Baalen en Anne Bos, wordt de kleurrijke politiek van de jaren 1971-1982 beschreven. Hoe functioneerde het parlement? Wie bepaalde de agenda? Waar kwam de onrust bij de politieke partijen vandaan? Zo ontstaat een helder beeld van de kabinetten-Biesheuvel (71-73), -Den Uyl (73-77) en -Van Agt (77-82), waarbij ook de vraag wordt beantwoord of de verschillen tussen het beleid van Den Uyl en Van Agt wel zo groot waren als wordt verondersteld.

Internationaal congres

Hoe verhouden vervolgens de bevindingen uit deze studie zich tot ontwikkelingen in het buitenland? CPG-onderzoeker Fons Meijer was aanwezig bij het congres en schreef er een uitgebreid (Engelstalig) verslag over voor de website historici.nl.