Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

Hofvijver maart 2021: 'de teloorgang van de volkspartij'

"De traditionele volkspartij is op sterven na dood. De uitslag van de Tweede ­­Kamerverkiezingen bevestigt de reeds langer geleden ingezette trend dat de vanzelfsprekende dominantie van de ­christen­democratie en sociaaldemocratie afgebrokkeld is." Tot deze conclusie komen Gerrit Voerman en Jan Schinkelshoek in het maart-nummer van de Hofvijver.

 

Kijk de livestream terug - Actualiteiten­debat: Incidenten­politiek en de rol van de media. Wat kunnen we leren van de toeslagen­affaire?

Jesse Frederik (De Correspondent), Helma Lodders (VVD), Yvonne Hofs (Volkskrant) en Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter) gingen op woensdag 7 april in gesprek over de toeslagenaffaire. Welke rol speelden media en politiek? En wat er gedaan worden om een nieuwe affaire te voorkomen? Stéphane Alonso (NRC) modereerde het debat.

 

Na een weekend bezinnen: reacties op de formatiechaos

Na de tijd voor bezinning bij de partijen tijdens het paasweekend vroeg het Montesquieu Instituut aan verschillende experts, wetenschappers en politieke commentatoren om hun reactie op de ontwikkelingen rondom de formatie.

 

Bundel: Zo kan het wél

Deze bundel gaat over de bestuurskundige uitdagingen van Fryslan en Zeeland in het licht van de discussie over de relatie tussen centrum en periferie. 'Zo kan het wél' is vanaf nu gratis te downloaden!