Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

Nieuwe bundel: Coronacratie

Op 10 september is de nieuwste Montesquieu-bundel uitgekomen. Vragen die centraal staan zijn of de Nederlandse democratie vatbaar is gebleken voor corona en hoe de politiek heeft gereageerd op de coronacrisis. Hebben onze democratie en rechtsstaat stand gehouden in het voorjaar van 2020? De bundel is als pdf beschikbaar.

 

De Hofvijver: de aftrap van het parlementaire jaar.

In de september-editie van de Hofvijver is er aandacht voor de troonrede. Ook is er een analyse van de Algemene Politieke Beschouwingen. Speciale aandacht is er voor het 40-jarig jubileum van het CDA. Aan de hand van drie beschouwingen worden het verleden, de toekomst en de Europese dimensie van de partij geanalyseerd.

 

Veertig jaar CDA (1980-heden)

Veertig jaar geleden, op 11 oktober 1980, fuseerden drie christelijke partijen KVP, ARP en CHU tot een CDA. Hoe is het de christen­democratie vergaan? Een overzicht en enkele beschouwingen.

 

Europa na Brexit

Hoe komt de EU eruit te zien na de Brexit? Welke verhoudingen veranderen? In de Hofvijver publiceerde het Montesquieu-Instituut een serie genaamd: 'Europa na Brexit'. In deze serie worden de veranderde posities van enkele Europese landen in het post-Brexit tijdperk besproken.

 

Online debat: Nederlandse diplomatie in de Europese coronacrisis

Tijdens de coronacrisis heeft Nederland zich in Europa hard opgesteld in debatten over economische steun. Was dit diplomatiek verstandig en wat is het gevolg hiervan, zowel in Europa als binnen Nederland? Op 1 juli waren deze vragen onderwerp van debat. Kijk hier het debat terug of lees het verslag.