Marc Chavannesprijs ingesteld voor jonge auteurs

vrijdag 10 mei 2024, 9:56

DEN HAAG (PDC) - De Correspondent start vanaf 10 mei de Marc Chavannesprijs, een wedstrijd voor politiek schrijftalent, ter nagedachtenis aan politiek journalist Marc Chavannes.

Schrijvers tot en met 35 jaar kunnen vanaf 10 mei een artikel van 1.500 woorden indienen dat antwoord geeft op de vraag: hoe komen we tot een politiek die werkt? De inzending is geopend via marcchavannesprijs.nl en sluit op 1 juli.

Het ingezonden artikel moet aansluiten op de politieke ontwikkelingen van nu en diepgravend, goed onderbouwd en uitmuntend geschreven zijn. Het stuk kan politiek in de breedste zin analyseren: regionaal, provinciaal, nationaal en internationaal.

Marc Chavannes (1946-2024) was politiek correspondent bij De Correspondent, schreef voor NRC vanuit Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk en Den Haag, won tweemaal de Anne Vondelingprijs en stond bekend om zijn nieuwsgierige en intelligente politieke analyses.

De organisatie van de Marc Chavannesprijs gebeurt in nauw overleg met Chavannes’ familie en in samenwerking met het NRC en Radio 1-programma Spraakmakers (KRO-NCRV), media waar Chavannes ook veel voor werkte.

De jury bestaat uit Herman Tjeenk Willink (politiek geweten en vriend van Marc Chavannes), Lotfi el Hamidi (chef opinie NRC), Lamyae Aharouay (redacteur politiek NRC), Roos Abelman (presentator Spraakmakers) en Maaike Goslinga (adjunct-hoofdredacteur De Correspondent).

De winnaar van de Marc Chavannesprijs krijgt 5.000 euro aan prijzengeld. Diens artikel zal worden gepubliceerd op De Correspondent en in NRC. Daarnaast wordt de winnaar uitgenodigd voor een gesprek in het radioprogramma Spraakmakers.

Begin september wordt de shortlist van 5 kandidaten gepubliceerd. Op 20 september, de geboortedag van Marc Chavannes, wordt de winnaar bekendgemaakt.