Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café: Europa - droom of werkelijkheid?

Europese vlag
Bron: © PDC

Waarom is er zo veel discussie over de Europese Unie? Welke rol moet Europa spelen? Gaat Europa aan zijn eigen succes ten onder?

Na 72 jaar van vrede, welvaart en democratie en open grenzen om te wonen, werken en studeren waar je wilt is het verenigd Europa veel meer dan geestelijk vaders Robert Schuman en Jean Monnet ooit hadden kunnen dromen.

Toch staat de Europese Unie onder druk. De burger associeert Europa met een dure bureaucratie en in veel landen proberen politici hun electoraat ervan te overtuigen dat het beter is de Unie te verlaten. In het geval van Groot-Brittannië zijn de eerste stappen zelfs al gezet.

Waarom is het tegenwoordig zo moeilijk om visionair en idealistisch met Europa bezig te zijn? Op dinsdag 9 mei 2017, de Dag van Europa, gingen Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) en NRC-redacteur Marike Stellinga hierover in debat.

1.

Achtergrondinformatie

Het Politiek Café is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag. Voor de dag van Europa sluit ook EDIC aan.

Over EDIC

Het Europa Direct Informatie Centrum (EDIC) bij ProDemos in Den Haag is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van Den Haag en omstreken. Het EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren. Het EDIC Den Haag is te vinden in het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1 in Den Haag.

edic