The Hague - City of Representation

vrijdag 27 augustus 2010 om 10.30 uur

Den Haag is de enige stad in Nederland waar zowel de lokale, provinciale als nationale volksvertegenwoordigingen hun zetel hebben. De stad kan dan ook met recht stad van volksvertegenwoordigingen genoemd worden.

Deze unieke situatie is een uitgelezen kans voor de studenten aan het Leiden University College - The Hague (LUC) kennis te maken met deze verschillende lagen van vertegenwoordiging van de inwoners van Nederland.

Het LUC biedt BA en BSc opleidingen op het gebied van Vrede, Gerechtigheid en Duurzaamheid. Enkele van de onderwerpen die hierbij van belang zijn, zijn de wijze waarop de overheid is ingericht en de onderlinge verhoudingen van de diverse lagen van de volksvertegenwoordiging.

Aan het begin van hun academische opleiding worden de studenten ge√Įntroduceerd in Nederland en in de universitaire wereld. Een van de aspecten is een bezoek aan de eerder genoemde volksvertegenwoordigingen in de stad Den Haag. Voor de eerstejaars studenten van het LUC werd op vrijdag 27 augustus 2010 een uitgebreid programma georganiseerd.

In de ochtend werd een college gegeven door Wytze van der Woude LLM, Universitair Docent aan de Universiteit van Maastricht, waar hij werkt bij de Maastrichtse Vestiging van het Montesquieu Instituut. Hij ging nader in op de verhoudingen tussen de verschillende lagen van volksvertegenwoordiging.

Na de lunch werden de studenten verdeeld in groepen een brachten ze bezoeken aan het Haagse Stadhuis, Het Provinciehuis van Zuid-Holland, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. In alle gevallen werd nader ingegaan op de functie van de desbetreffende volksvertegenwoordiging.

Na deze bezoeken moeten de studenten in groepen een verslag maken van het college en het bezoek. De beste drie verslagen worden beloond met een certificaat.

Dit is een besloten bijeenkomst. U kunt zich hiervoor helaas niet aanmelden.