VVD-Kamerlid Ten Broeke: Neem PVV-kiezers serieus

dinsdag 18 januari 2011, 8:47

DEN HAAG (PDC) - Politieke partijen moeten de PVV-kiezers, en daarmee ook de wat meer populistische politiek, serieus nemen. De VVD doet dat door samen te werken met de PVV. Dat stelde VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke gisteren tijdens een door dagblad Trouw en het Montesquieu Instituut georganiseerde debat over kiezersgedrag.

Ten Broeke stelt dat het de kiezers zijn die de PVV (en daarmee het populisme) legitimeren. Dat populisme is bij de SP volgens het VVD-Kamerlid overigens net zo sterk aanwezig. Bij sommige onderwerpen (zoals Europa) zijn volgens hem met de PVV betere afspraken te maken dan met de SP; een mening die overigens niet door alle aanwezigen werd gedeeld.

De Leidse hoogleraar politieke wetenschappen Joop van Holsteyn liet zien dat de kiezers minder op drift zijn dan wel wordt gedacht. Wel besluiten ze veel later dan in het verleden op welke partij zij stemmen. Bovendien is sprake van een echte keuze, waar in de jaren zestig en zeventig veel kiezers op basis van gewoonte en sociale klasse hun stem bepaalden.

Van Holsteyn liet zien dat er sprake is van 'clusters' van partijen, waaruit een keuze wordt gemaakt. Van 'uitwisseling' van stemmen tussen 'links' en 'rechts' is veel minder sprake.