Inside Job - Film met discussie

Donderdag 1 september 2011

De film Inside Job, een documentaire over de wereldwijde financiële crisis vanuit Amerikaans perspectief, werd gevolgd door een discussie. Zit de financiële crisis niet veel dieper? Heeft de kredietcrisis een dieper liggend probleem blootgelegd? Is er iets grondig mis met de financiële sector? Wat deed de politiek? Wat wist de wetenschap? Is het toezicht goed geregeld? Hoe zit het in Europa? En in Nederland?

De conclusies die regisseur Charles Ferguson trekt in de documentaire ‘Inside Job’ zijn inktzwart. De kredietcrisis, die inmiddels geëvolueerd is in allerlei andere crises, heeft wereldwijd grote schade aangericht en het eind is nog niet in zicht.

De schuldigen – bankdirecteuren, toezichthouders, de wetenschap, kredietbeoordelaars – zijn niet aangepakt, maar hebben hun topposities behouden of zijn met enorme gouden handdrukken vertrokken. Maar er gloort enige hoop aan de horizon: de film eindigt met een pleidooi voor Europa.

Tijd

Omschrijving

19:00

Film

21:00

Borrel

21:15- 22:15

Discussie onder leiding van Max van Weezel

Wie veroorzaakte de financiële crisis die de Westerse wereld nu al enkele jaren in haar ban heeft? Dit is de vraag die regisseur Charles Ferguson met de Oscarwinnende documentaire ‘Inside Job’ op indringende wijze beantwoordt. Zijn antwoord op de schuldvraag is duidelijk: de crisis is niet veroorzaakt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar het resultaat van ongestraft mismanagement en fraude door bankiers en politiek. Controversiële kwesties als bonussen in het bedrijfsleven, falend toezicht vanuit de politiek en de rol van academische economen komen aan bod. Genadeloos worden decadente uitspattingen van de betrokken CEO’s en functionarissen blootgelegd.

Heeft men nog vertrouwen in de financiële instellingen en zo ja, is dit vertrouwen gerechtvaardigd? Heeft de kredietcrisis een dieper liggend probleem aan het licht gebracht? Is de situatie in Europa en Nederland anders dan in de Verenigde Staten? Wijst Inside Job wel de juiste schuldigen aan? Dergelijke vragen werden besproken tijdens een discussie onder leiding van politiek commentator Max van Weezel na afloop van de film. Een panel van deskundigen beoordeelden niet alleen de conclusies uit de film, maar ook de parallel met Nederland en Europa werd uitgediept. Daarnaast was er ruimte voor vragen uit het publiek.

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag

Met o.a. dr. Daniel K. Mügge, assistent-professor afdeling politicologie Universiteit van Amsterdam, voormalig PvdA Tweede Kamerlid Luuk Blom, parlementair correspondent bij het Financieele Dagblad Leon Willems en Dennis de Jong, lid van het Europees Parlement namens de SP.