De 'Doe-het-zelf' Burger

Dinsdag 6 september 2011

Tijdens de bijeenkomst in het Humanity House werd gesproken over de 'doe-het-zelf' burger. Leunt de burger al te gemakkelijk achterover? Laat hij het zich vanuit Den Haag aanreiken – om vooral te klagen als het niet bevalt? Of ontwikkelt zich met behulp van nieuwe media ook een ‘doe-het-zelf' burger?  Krijgen burgers zo daadwerkelijk meer te zeggen? Helpt internet bij het versterken van de positie van de burger in Den Haag en Brussel? Of werkt het juist averechts?

Tijdens de bijeenkomst Doe-het-zelf burger op 6 september richtten verschillende sprekers zich op de verhouding tussen burger en overheid. Aanleiding was de presentatie van het rapport van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, ‘De nieuwe regels van het spel’. RMO-raadslid Bart Drenth gaf een presentatie over dit rapport. De RMO heeft zich gebogen over de vraag wat de nieuwe media betekenen voor relatie burger, overheid en media. In 2003 heeft  de RMO al gewezen op de medialogica en het gevaar dat er een verlies van vertrouwen in de politiek uit voort zou kunnen komen.

TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger Maartje Nevejan [1/7]
Spreker(s)Maartje Nevejan
Duur1 minuten, 54 seconden
DownloadMP3
 
TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger Bart Drenth [2/7]
Spreker(s)Bart Drenth
Duur12 minuten, 36 seconden
DownloadMP3
 
TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger Karin Spaink [3/7]
Spreker(s)Karin Spaink
Duur12 minuten, 2 seconden
DownloadMP3
 
TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger Marieke Beekers [4/7]
Spreker(s)Marieke Beekers
Duur12 minuten, 2 seconden
DownloadMP3
 
TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger Wybe Douma [5/7]
Spreker(s)Wybe Douma
Duur14 minuten, 10 seconden
DownloadMP3
 
TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger Arno Schepers [6/7]
Spreker(s)Evert-Jan Mulder
Duur3 minuten, 42 seconden
DownloadMP3
 
TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger Evert-Jan Mulder [7/7]
Spreker(s)Evert-Jan Mulder
Duur3 minuten, 42 seconden
DownloadMP3
 
TitelDe 'Doe-het-zelf' Burger [volledige versie]
Spreker(s)Maartje Nevejan, Bart Drenth, Karin Spaink, Wybe Douma, Esther van Doesburg, Dimitri Tokmetzis, Evert-Jan Mulder, Marieke Beekers, Arno Schepers en Mariska Aantjes
Duur72 minuten, 25 seconden
DownloadMP3

Tijd

Omschrijving

09:30

Welkomstwoord

09:45

Onderdeel 1: de actieve digitale burger

10:45

Pauze

11:00

Onderdeel 2: de transparante overheid

Logo van onder naar boven: Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, NetwerkDemocratie en T.M.C. Asser Instituut

De democratie anno 2011 heeft er een nieuwe arena bij, die van de nieuwe media. Via social media en social networks kan iedereen volop deelnemen aan discussies en informatieverspreiding- en uitwisseling. Ontwikkelingen als open data en e-democracy geven burgers meer mogelijkheden om daadwerkelijk met de overheid in gesprek te treden. Op welke wijze beïnvloeden digitale mogelijkheden van burgers de politiek? Hebben burgers daadwerkelijk meer te zeggen? Helpt internet bij het vergroten van vertrouwen van de samenleving in politiek en beleid? Of werkt dit juist averechts en wat zijn dan de risico's?

Het Montesquieu Instituut, Netwerk Democratie, het Asser Instituut en de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling organiseerden op dinsdag 6 september een discussie in het Humanity House te Den Haag over de 'doe-het-zelf' burger.

Locatie: Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag

Met Maartje Nevejan (documentairemaker), Bart Drenth (RMO), Karin Spaink (columniste), Wybe Douma (T.M.C. Asser Instituut), Esther van Doesburg (Sdu Uitgevers), Dimitri Tokmetzis (redacteur Sargasso), Evert-Jan Mulder (Senior-consultant Het Expertise Centrum), Marieke Beekers (adviseur dienstverlening, Gemeente Breda), Arno Schepers (Manager afdeling Strategie en Beleid, Gemeente Zeist) en Mariska Aantjes (Aantjes advocaten).