Democratie in Debat

Democratie in Debat

Democratie in Debat was een reeks activiteiten over actuele politieke thema's. Dialoog en duiding stonden centraal; altijd vanuit verschillende invalshoeken. Vanaf 2022 is Democratie in Debat overgegaan in Spreeek, een dialoogplatform van een groot aantal Haagse instellingen waarin mooie gesprekken over maatschappelijke thema's centraal staan.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

De debatreeks

Democratie in Debat was een initiatief van het Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en ProDemos. De panels bestonden doorgaans uit wetenschappers, journalisten, politici en deskundigen. De verschillende invalshoeken leidden vaak tot nieuwe inzichten bij zowel de panelleden als het publiek.

De reeks bestond uit drie verschillende activiteiten:

Actualiteitendebat - Kijkje achter de politieke schermen

v.l.n.r.: Sandra Phlippen en Jeroen Dijsselbloem
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Wetenschappers, politici en journalisten gingen met elkaar in debat over actuele, veelbesproken en soms controversiële onderwerpen. Na een inleiding van de wetenschapper gingen de panelleden in discussie en kon het publiek vragen stellen. De debatten werden geleid door een van de vaste moderatoren.

Politiek Café - Voor kroegtijgers met inhoud!

Politiek Café © Bart van Vliet

Wetenschappers, journalisten en politici gingen met het publiek in gesprek over de actuele politiek. Onder het genot van een drankje luisterde het publiek naar de politieke analyses en colleges van experts, deden ze mee met de politieke quiz of stelden vragen aan de sprekers.

Film & Gesprek - Politieke verdieping voor filmliefhebbers

Het publiek luistert aandachtig

Films en documentaires die ingingen op politiek, geschiedenis en samenleving werden getoond aan een breed publiek. Achteraf werd nagepraat met deskundigen en filmmakers. Verschillende invalshoeken stelden het onderwerp in een breder perspectief.

2.

Activiteiten