Politieke partijen op zoek naar hun rol

Vroeger had de kiezer een sterke binding met de partij. De affiniteit met de eens grote volkspartijen lijkt echter af te brokkelen. Vraag is dan ook of politieke partijen nog wel het vehicle zijn waar wij ons door vertegenwoordigd zien? Het Montesquieu Instituut, ProDemos en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort organiseerden hierover een debat wat plaats vond op vrijdag 16 maart 2012 in de Centrale Bibliotheek te Den Haag. Deelnemers waren Leonard Geluk (CDA politicus) en Mei Li Vos (voormalig PvdA tweede Kamerlid). Het debat maakt deel uit van de debattenserie 'Democratie in Debat'.

'Er was een tijd dat ik respect had voor politici. Ongelofelijk veel respect. Dat moesten wel de slimste mensen van ons land zijn. Zij wisten wat het beste voor ons was.’ Met dit statement opende Roos Wouters het debat ‘politieke partijen op zoek naar hun rol’. Leonard Geluk en Mei Li Vos gingen met elkaar in debat over de veranderende rol van politieke partijen. Geluk ziet in de politiek van vandaag vooral een gebrek aan langetermijnvisie. ‘Vandaag vinden we dit belangrijk en morgen dat’. Mei Li Vos vindt een groot aantal partijen zorgen voor ‘spannende politiek’ en ziet heil in een politiek systeem waarin partijen wisselend steun zoeken voor bepaalde issues.

Voorafgaand aan het debat hebben de beide debat leiders, Kars Veling (directeur ProDemos) en Roos Wouters (politicoloog en publicist), een column geschreven ter inleiding op het debat.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Roos Wouters, Mr. Leonard Geluk, Dr. Mei Li Vos, Dr. Kars Veling