Idealen in de moderne democratie

Wordt de Tweede Kamer bevolkt door idealisten of juist pragmatici? Lopen idealisten niet al gauw vast in de weerbarstige praktijk van de politiek? Zou het zelfs zo kunnen zijn dat de politiek zoals we die nu kennen mensen met idealen afschrikt?

Het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos organiseerden een debat over de rol van idealen in de moderne democratie dat plaats vond op 11 mei in de Centrale Bibliotheek te Den Haag. Sprekers waren Job Cohen (o.a. oud-partijleider van de PvdA), Sylvia Borren (directeur Greenpeace Nederland), Kees van der Staaij (fractievoorzitter SGP in de Tweede Kamer) en Aik van Eemeren (mede-initiatiefnemer partij2030.nl).

De waarheid bestaat niet. ‘Wat voor mij waarde heeft, heeft dat niet voor jou’, aldus Job Cohen. Tijdens het debat Idealen in de moderne democratie benadrukte Cohen dat politici altijd moeten samenwerken met mensen die heel andere idealen hebben. Compromissen zijn daarom noodzakelijk. Maar hoe ver moeten politici gaan om in het machtscentrum te komen? En worden idealen niet verloochend door compromissen te sluiten, en mee te doen aan het politieke spel van ‘ellebogenwerk’?

Voorafgaand aan het debat hebben de beide debatleiders, Kars Veling (directeur ProDemos) en Roos Wouters (politicoloog en publicist), een column geschreven ter inleiding op het debat.

mr. Kees van der Staaij, Aik van Eemeren, dr. Job Cohen, Sylvia Borren, dr. Kars Veling.
dr. Job Cohen, Roos Wouters, dr. Kars Veling, Aik van Eemeren, mr. Kees van der Staaij, Sylvia Borren

De foto's zijn gemaakt door Lizzy Kalisvaart.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
mr. Kees van der Staaij, Aik van eemeren, dr. Job Cohen, Sylvia Borren, dr. Kars Veling, Roos Wouters.