Nieuwe generaties in de politieke arena

Begin april 2012 werd de G500 gepresenteerd: een initiatief met als doel de stem van jongeren zwaarder te laten wegen in de politiek. Moeten jonge mensen inderdaad meer gehoord worden? Waarom zouden de politieke partijen daarvoor niet de bedding kunnen zijn? Is de ‘generationele beweging’ van G500 een serieus alternatief? En zijn er niet al genoeg manieren voor jongeren om politiek actief te zijn?

Het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos organiseerden een debat over nieuwe generaties in de politieke arena dat plaats vond op 25 mei in de Centrale Bibliotheek te Den Haag. Sprekers waren Martijn Hagoort (vertegenwoordiger G500), Pieter Guldemond (wethouder in Delft voor Studenten Techniek in Politiek), Chris Aalberts (docent en onderzoeker politieke communicatie Erasmus Universiteit/Haagse Hogeschool), Dennis Tak (vice President bij Jonge Socialisten) en Arrie Vis (voorzitter CDJA).

Het debat werd geleid door Kars Veling (directeur van ProDemos en ex-politicus) en Roos Wouters (politicoloog, publicist en debatleider).

‘Er is niets nieuws onder de zon: de G500 is een partijdig clubje met een specifieke politieke visie’. Met dit standpunt zette Chris Aalberts de toon van het debat Nieuwe generaties in de politieke arena. Martijn Hagoort bestreed deze uitspraak en wees er op dat de G500 partijoverschrijdend de belangen van jongeren behartigt en de gevestigde orde 'openbreekt'. Zijn er echter wel ''jongeren belangen'? En is de G500 een serieus alternatief voor jongeren om hun stem te laten horen?

Voorafgaand aan het debat hebben de beide debatleiders een column geschreven ter inleiding op het onderwerp 'Nieuwe generaties in de politieke arena'.

'Jongeren hebben een groot belang' door Kars Veling

'BAM!' door Roos Wouters

Dr. Christ Aalberts
Dennis Tak, Arrie Vis, Dhr. Pieter Guldemond, Martijn Hagoort

Fotograaf: Lizzy Kalisvaart

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
17:53
Inleiding met dr. Kars Veling, mw. Roos Wouters en ...
Debat met Dennis Tak, Arrie Vis, Dhr. Pieter ...