Herrijst het politieke midden?

Herrijst het politieke midden, wat zijn de kansen op herstel van de overlegeconomie of gaat het lenteakkoord juist botsen met de vakbeweging?

Met het lenteakkoord lijkt het politieke midden zich weer te herstellen. Het zou kunnen dat Den Haag de tijd van polarisatie weer achter zich gaat laten. Of was dit akkoord slechts een tijdelijke opwelling van eensgezindheid door acute noodzaak, en zullen de verkiezingen de oude tegenstellingen terugbrengen? En hoe gaat de vakbeweging zich hierin manifesteren?

Het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos organiseerden een debat op 6 juni, waarbij deze vragen centraal stonden.

Arie Slob (fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamer), Sander de Rouwe (Tweede Kamerlid CDA) Catelene Passchier (bestuurslid FNV), Marcel ten Hooven (o.a. parlementair journalist), Mariëtte Hamer (Tweede Kamerlid PVDA) en Ruud Koole (Eerste Kamerlid PVDA, politicoloog/hoogleraar, fellow Montesquieu Instituut) gingen met elkaar in debat.

Het debat werd geleid door Max van Weezel.

Partijen zijn niet meer in staat pijn te leiden. Dit betoogde CDA-kamerlid Sander Rouwe tijdens een debat over de toekomst van het politieke midden in Nieuwspoort. Met het lenteakkoord leek het midden zichzelf herpakt te hebben. Maar recente interne strubbelingen en de opkomst van de linkse en rechtse flanken hebben de toekomst voor het midden onzeker gemaakt.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
Marcel ten Hooven, Drs. Arie Slob, Catelene Passchier, Prof.Dr. Ruud Koole, Drs. Mariëtte Hamer, Sander de Rouwe en Max van Weezel
 
00:35
Marcel ten Hooven, Drs. Arie Slob, Catelene ...
TitelHerrijst het politieke midden?
Spreker(s)Marcel ten Hooven, Drs. Arie Slob, Catelene Passchier, Prof.Dr. Ruud Koole, Drs. Mariëtte Hamer, Sander de Rouwe en Max van Weezel
Duur88 minuten, 01 seconden
DownloadMP3